Endnu en bank under lup i rentesag

Tre af de banker, der har været med til at fastsætte omstridt rente, bliver gransket.
AF ALEXANDER BITSCH

Flere af de banker, der har været med til at fastsætte den danske Cibor-rente bliver nu undersøgt af myndighederne i udlandet for manipulation med den britiske Libor-rente.

Det er nemlig ikke kun den skandaleramte storbank Barclays og tyske Deutsche Bank, der er bliver gransket. Det samme gør Royal Bank of Scotland, der tidligere har været med til at fastsætte den danske Cibor-rente.

"Der er ingen tvivl om, at denne sag skal undersøges i Danmark. Barclays har indrømmet, at den har manipuleret med Libor-renten, så nu må vi se, hvordan undersøgelsen af Deutsche Bank og Royal Bank of Scotland falder ud. Der kan spekuleres i Cibor-renten, og derfor er det en god idé at se på, om man kan finde en anden referencerente," siger Frank Aaen, der er erhvervsordfører i Enhedslisten, til epn.dk.

Udenlandske banker spiller ind på Cibor

Skandalen begyndte at rulle i Storbritannien i sidste uge, da storbanken Barclays blev idømt en bøde på flere milliarder kroner, fordi banken havde manipuleret med Libor-renten igennem flere år.

Barclays har indrømmet, at den i flere tilfælde har forsøgt at manipulere med Libor-renten, og derfor blev der rettet politisk fokus på den danske Cibor-rente. For det er ikke kun danske banker, der fastsætte Cibor-renten. Det gør Barclays også.

Derudover er Deutsche Bank, Danske Bank, Jyske Bank, Nordea, Nykredit Bank, Spar Nord Bank og Sydbank også med til at fastsætte renten. Tidligere var Royal Bank of Scotland altså også med til at fastsætte Cibor-renten.

Cibor-renten bliver fastsat ved, at bankerne indberetter rentesatserne til Finansrådet, og derefter bliver de sendt videre til Nasdaq OMX. Her sorterer man de to laveste og to højeste renter fra og udregner så et gennemsnit for de sidste fire banker, og så kommer man frem til renten.

Udenlandske banker med i samarbejde

Der er altså i øjeblikket to udenlandske banker med i den gruppe af otte pengeinstitutter, der bestemmer interbank-renten.

"Da gruppen blev dannet, var det vigtigt at få så bred en sammensætning som muligt, og samtidig mente vi, det var naturligt at få de parter med, der havde en stor aktivitet på det danske pengemarked," har Christine Habel, der er kontorchef i Finansrådet, tidligere forklaret til epn.dk.

Der er ikke nogen særlig kvote for hvor mange danske eller udenlandske banker, der skal indgå i gruppen, da den fordeling ifølge Christine Habel regulerer sig selv. Og medlemmernes indflydelse er heller ikke afhængig af, om det er et dansk eller udenlandsk pengeinstitut - alle medlemmers stemme vægter ens.

Minister går ind i sagen

Diskussionen om den danske Cibor-rente fik i går den danske erhvervsminister Ole Sohn (SF) til at gå ind i sagen. Ministeriet skal hen over sommeren lave en redegørelse, som skal give indledende svar på to ting:

For det første om der er baggrund for at sætte gang i en egentlig undersøgelse af, om bankerne bevidst har prissat renten for højt. For det andet, om der skal iværksættes initiativer, som kan rette op på mulige fejl i hele konstruktionen af den udskældte rente.

"Jeg har fulgt sagen om fastsættelsen af Cibor-renten nøje, og vil i lyset af den usikkerhed om fastsættelsen, der er kommet til udtryk, udarbejde en redegørelse, som kan danne grundlag for eventuelt at iværksætte yderligere initiativer og undersøgelser," udtalte Ole Sohn i går.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også