Andelskasse balancerer på grænsen af solvenskrav

En sjællandsk andelskasse er efter tilsynsbesøg blevet tvunget til at hente ny kapital. Solvensoverdækningen er dog fortsat faretruende lav.

Det er blevet en smule bedre, men ikke meget, og der er fortsat store udfordringer i den sjællandske Andelskassen J.A.K. Slagelse. En diskussion om solvensbehovet har tvunget andelskassen til at hente ny kapital, skriver tilsynet efter et inspektionsbesøg.

"Andelskassen havde ved udgangen af marts 2012 opgjort det individuelle solvensbehov til 13,3 procent og den faktiske solvens til 14,3 procent. Med baggrund i de stærkt forøgede nedskrivninger indledte Finanstilsynet en dialog med andelskassen omkring solvensbehovet," skriver tilsynet og fortsætter:

"Dette er herefter den 30. juni 2012 opgjort til ca. 13,2 procent, hvor solvensbehovet er ansat til andelskassens minimumskapital.  Efter nytegning af kapital i størrelsesordenen 160 t.kr. og salg af aktier i et kreditinstitut er andelskassens faktiske solvens den 30. juni 2012 opgjort til ca. 13,7 procent."

Tilsynet anbefaler ikke overraskende at andelskassen enten styrker sin solvens eller reducerer solvensbehovet.  Andelskassen J.A.K. Slagelse skal nu indberette disse tiltag månedligt til tilsynet, og hvis de ikke lykkes, opfordrer tilsynet kassen til at fusionere med et andet pengeinstitut.

Stribe af påbud

Banken havde sidst tilsynsbesøg i sommeren 2011 men allerede i maj og juni i år var finansinspektionen på visit igen, og det har udløst endnu en stribe påbud.

Blandt andet overholder andelskassen ikke tilsynsdiamantens krav om store engagementer, som i J.A.K.'s tilfælde udgør 140 pct. af basiskapitalen mod de tilladte 125 pct.

Derudover er der problemer med kvaliteten af sikkerhederne - eller mangel på samme.

"Engagementsgennemgangen viste endvidere, at der generelt er en stor blanco i engagementerne, og at kreditkvaliteten af andelskassens store engagementer ligger under gennemsnittet for pengeinstitutter i gruppe 3. Der er således objektive indikationer for værdiforringelse (OIV) i 15 ud af de største 50 engagementer, svarende til 36 % af engagementsvolumen i de store engagementer," skriver tilsynet.

Denne konstatering udløste et påbud om yderligere nedskrivninger på de gennemgåede engagementer på i alt ca. 3,0 mio. kr.

Dårlig kreditstyring

Kreditstyringen skal også forbedres, skriver tilsynet. Den er blevet styrket siden besøget i sommeren 2011, men det er stadig ikke godt nok.

"Finanstilsynet vurderer, at kreditstyringen er blevet bedre, men at kreditstyringen fortsat er svagere end i sammenlignelige institutter, blandt andet reageres der sent på kunders overtræk, ligesom der ikke bliver taget de nødvendige nedskrivninger, når behovet opstår," skriver tilsynet.

FinansWatch har forgæves forsøgt at træffe direktionen for en kommentar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også