Regel-rod skaber problemer ved fratrædelsesgodtgørelser

EU-regler og dansk lovgivning kolliderer, når det gælder kombinationen af fratrædelsesgodtgørelser og arbejdsgiverbetalt alderspension. Beskæftigelsesministeriet kritiseres for nøl.

Der er lagt op til et sandt stormløb mod de danske domstole i de kommende år som følge af uklarheder i lovgivningen omkring fratrædelsesgodtgørelser.

Det skyldes, at sagerne hober sig op, når det gælder tvister mellem lønmodtagere og arbejdsgivere omkring godtgørelser i forbindelse med afskedigelser, hvor den fyrede står til arbejdsgiverbetalt alderspension.

Reglerne på området er nemlig uklare, fordi EU-regler og dansk lovgivning går hver deres vej, og derfor venter flere hundrede lønmodtagere nu på at få deres sag prøvet ved en domstol, fortæller underdirektør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Merete Preisler:

”Det er ikke i orden, at arbejdsgivere og lønmodtagere er nødsaget til at anlægge i hundredvis af sager ved de danske domstole for at finde ud af, om lønmodtagere, der afskediges, har ret til fratrædelsesgodtgørelse. Det er vi ikke tilfredse med.”

En kompliceret sag

Problematikken handler om, at en lønmodtager efter dansk lovgivning mister retten til fratrædelsesgodtgørelse ved afskedigelse, hvis lønmodtageren ved fratrædelsen overgår til en arbejdsgiverbetalt alderspension.

Reglen er hidtil fortolket således, at det gælder, selv om lønmodtageren midlertidigt afstår fra at kræve alderspensionen udbetalt - for f.eks. at fortsætte på arbejdsmarkedet.

Men EU-domstolen har i en dom fra oktober 2010 afgjort, at denne retstilstand udgør aldersdiskrimination, og at den danske retstilstand dermed er i strid med EU-reglerne.

Beskæftigelsesministeriet blev allerede i 2004 gjort opmærksom på, at reglen om fratrædelsesgodtgørelse burde ændres, men det afviste ministeriet. Ministeriet har desuden tidligere nedsat en arbejdsgruppe bestående af arbejdsmarkedets parter, men da de ikke kunne blive enige, blev arbejdsgruppen afsluttet uden resultat, og siden er intet sket.

Ministeriet skal på banen

Det er ikke godt nok, lyder det fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening:

”Ministeriet har skabt en helt urimelig usikkerhed og sendt ansvaret videre til de danske domstole, fordi arbejdsgiverne og lønmodtagerne er tvunget ud i hundredvis af retssager for at få afgjort rækkevidden af EU-dommen,” lyder det fra Merete Preisler.

Hun fortæller, at der foreløbigt har været tre sager for domstolene, men at der ikke er noget mønster i domsafsigelserne, og at sagerne har været meget konkrete og derfor kun afklarer få af mange delproblemer, som EU-dommen har rejst.

”Ministeriet bør komme på banen og lave en lovgivningsmæssig løsning, som tager afbalanceret hensyn til arbejdsgivernes og lønmodtagernes forhold, så vi ikke behøver alle de sager.”

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også