Regnskab: Scandinotes-sager trækker Diba i rødt

En hensættelse på 20,7 mio. kr. til en række mulige nederlag i retssager om Scandinotes-investeringer giver sammen med fortsat relativt høje nedskrivninger på 15 mio. kr. et minus på 13 mio. kr. før skat i Diba Bank. Opdateret.

Trods pæne stigninger i gebyrindtægterne på 7 mio. kr. og kursregulering på 16 mio. kr. går Diba bank fra et resultat på -3 mio. kr. før skat i første kvartal af 2011 til -13 mio. kr. i årets første tre måneder.

Det skyldes især, at banken trods en anke til Højesteret om den sag om Scandinotes-investeringer for en kunde, som man tidligere på året tabte ved Østre Landsret, nu har valgt at hensætte i alt 20,7 mio. kr. til erstatninger i den stribe Scandinotes- og Kalvebodpapir-sager, der venter banken.

"Vi har anket dommen til Højesteret, da sagen har betydning for vores investering af kundernes midler i FormuePleje, og vi har i samråd med vores eksterne juridiske rådgivere fundet det rigtigt at få landets højeste juridiske enhed til at vurdere sagen. Den regnskabsmæssige hensættelse er ikke et udtryk for, at vi forventer at tabe sagen i Højesteret, men det er vores vurdering, at vi - ud fra en forsigtig regnskabsmæssig tilgang  - skal foretage en hensættelse," skriver adm. direktør i Diba Petter Blondeau i en meddelelse.

Diba trækker Scandinotes-sag i Højesteret

Praksis som nye regler

Samtidig er nedskrivningerne stadig på et niveau - 15 mio. kr. mod 2 mio. kr. i første kvartal sidste, hvilket ifølge banken er på niveau med de seneste kvartaler - hvor de slår igennem på bundlinjen.

"Vi har igennem de seneste år haft en forsigtig tilgang til værdiansættelsen af de pantsatte aktiver, og vi vurderer, at bankens nuværende praksis følger de nye nedskrivningsregler," skriver Petter Blondeau.

Banken forventer ikke, at Finanstilsynets nye regler vil have væsentlig indvirkning på niveauet af nedskrivninger fremoverm, og vurderer, at nedskrivningerne i første kvartal har ligget i:

"Den høje ende af det niveau, som banken i øvrigt forventer vil være kendetegnende for året."  

Solvensprocenten er på 18,2 pct. mod et behov på 12,8 pct, og udlån- indlånsbalancen viser et plus til indlånet på 386 mio. kr.

Banken fastholder forventningen til et resultat før skat, kursreguleringer, nedskrivninger og den 20,7 mio. kr. store hensættelse til Scandinotes-sagerne på 55-65 mio. kr.

"Der må findes en grænse" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også