Tilsyn: Ingen anmeldelser for Gudme-kollaps

Redegørelsen om Gudme Raaschou Banks kollaps får ikke Finanstilsynet til at politianmelde den tidligere ledelse, der dog kritiseres for at have undervurderet risikoen for banken. Opdateret.

Ligesom i den uvildige advokatundersøgelse bestilt af Finansiel Stabilitet, der kom i november 2010 , har Finanstilsynet nu konkluderet, at man ikke kan komme efter ledelsen i Gudme Raaschou Bank på baggrund af krakket.

"Finanstilsynet vurderer, at den primære årsag til bankens økonomiske sammenbrud er, at bankens aktivitet på kreditområdet var nært forbundet med ejendomsmarkedet, som i perioden blev ramt af store værdifald, og med pantebrevsmarkedet, som ikke var indrettet på væsentlige prisfald, og som i perioden ophørte med at fungere som et egentligt marked. Banken blev også ramt af store kurstab på værdipapirer fra datterselskabet Gudme Raaschou Vision A/S, som investerede i aktier, obligationer og valuta. Bankens ledelse var ansvarlig for strategien og undervurderede risikoen, men Finanstilsynet vurderer på det foreliggende grundlag ikke, at der er foretaget strafbare handlinger fra ledelsens side," skriver tilsynet i en 31 sider lang rapport om krakbanken, der for 95 pct.'s vedkommende var ejet af L'Easy-ejer og OB-bestyrelsesformand Niels Thorborg.

Tilsynet peger andetsteds i rapporten på, at man allerede to år før krakket råbte vagt i gevær over for banken.

"Bankens udlån og pantesikkerhed var stort set udelukkende eksponeret mod ejendomssektoren, og andelen af store engagementer til kunder inden for ejendomssektoren var høj. Det var tilsynets vurdering allerede ved undersøgelsen i 2007, at banken havde en høj risiko. Banken havde over-vejende ikke kendskab til kunders forhold, fx engagement med andre pengeinstitutter. Tilsynet påpegede også, at der var eksempler på store udlån til kunder, som kunne være forbundet med særlig risiko, fx indikeret af andre pengeinstitutters nedskrivninger og tab under tidligere kriser," lyder det.

Finanstilsynets talsmand Søren Møller Christensen siger til FinansWatch, at det ikke er udtryk for en bevidst nedprioritering, at det har taget tre år at udarbejde redegørelsen. Han påpeger, at tilsynet altid afventer Finansiel Stabilitets uvildige advokat-redegørelse først.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også