Østjylland-direktør: For meget vækst for lånte penge

Det gik for stærkt i årene før krisen, og de ansvarlige lån kunne simpelthen ikke fornyes i det nuværende marked, lyder det fra direktøren i den krakkede sparekasse.

Henning Niekrenz sad bag roret, da Sparekassen Østjylland måtte give op og overgå til Finansiel Stabilitet. Før tiden som adm. direktør var han kreditchef i sparekassen. Han er ikke i tvivl om, hvad der endte med at sende sparekassen i graven.

"Vi må desværre konstatere, at den vækst, der var for fem-seks år siden, nødvendiggjorde, at man optog noget ansvarlig kapital. De lån begynder at nærme sig udløbet, og det betyder, at der er step-up, så værdien af dem udhules. Det betyder, at vi skulle have nye lån, og det lader sig ikke gøre i det nuværende marked," siger Henning Niekrenz, der bliver fritstillet i forbindelse med overdragelsen til Finansiel Stabilitet, til FinansWatch.

Mens de ansvarlige lån altså langsomt blev udhulet, begyndte nedskrivningerne samtidig at presse på solvensen.

Nedskrivninger pressede på

"Vi fik mange nye kunder ind i vækstårene, og vi har en relavtivt høj andel inden for landbrug og ejendomme. Vi må konstatere, at det er svære tider for især landbruget, hvor det især på det sidste er strammet til. Vi må konstatere, at de nedskrivninger, der kommer, sætter pres på indtjeningssiden," siger Henning Niekrenz.

Efter en række år som kreditchef i banken blev Henning Niekrenz indsat som adm. direktør i banken, da den tidligere direktør Henrik Westergaard blev fyret i 2009.

Fyret Østjylland-direktør politianmeldt for vennelån 

"Jeg sagde ja til jobbet som direktør, som gik ud på at rydde op i sparekassen og komme tilbage til de gamle dyder som lokal sparekasse. Der blev lavet en ny strategi, der afløste den tidligere, hvor det handlede ekstremt meget om vækst, og nu skulle vi i stedet hellige os det lokale," siger Henning Niekrenz.

Overgik til FS fredag

Han sidder tilbage med en blandet følelse efter weekendens intense forhandlinger.

”Jeg er meget meget ked af, at garanterne taber penge. Det gør mig ondt, for de har virkelig bakket os op. Jeg er til gengæld meget glad for den aftale, der er lavet, hvor næsten alle kunder og alle medarbejdere, kommer med over,” siger direktøren.

Hvornår starter den proces, der sluttede i dag?

"Vi har gennem en længere periode forsøgt at indgå en samarbejde eller en decideret fusion. Vi har ikke kunnet finde en løsning, der sikrede fuld dækning for vores garanter. Resten er kørt helt efter bogen. Det startede i fredags, da bestyrelsen besluttede at lade os afvikle under Finansiel Stabilitet," siger Henning Niekrenz.

Har svaret på spørgsmål

Næsten en uge tidligere har Finansiel Stabiltet dog begyndt at finde de interesserede købere og gøre salgsmaterialet klar.

I sender jo en meddelelse lørdag, om at I stadig leder efter kapital uden om Finansiel Stabilitet. Var det også en fusion, I kiggede på?

"Det har været meget svært at få øje på, hvor vi kunne skaffe frisk kapital hen over weekenden. Vi har håbet til det sidste, at det kunne lykkedes - vi har arbejdet med en række forskellige ting - men det er primært de forhandlinger med Finansiel Stabilitet, der har kørt i weekenden. Men de forhandlinger er vi ikke en del af. Ifølge loven er det jo Finansiel Stabiltet, der får overdraget sparekassen," siger Henning Niekrenz.

Hvad har du som direktør lavet her i weekenden, hvor Finansiel Stabilitet har forhandlet?

"Vi har intenst forsøgt - helt op til - om vi kunne finde andre løsninger. Her i weekenden har vi mest stået til rådighed med spørgsmål og juridiske ting. Det er så til gengæld også også et stort emne, for det er vigtigt, for hvis tingene ikke er ordentlig belyst, så bliver prisen jo derefter," siger den afgående direktør.

Kreditchef i vækstår

Du var jo ikke adm. direktør i de år, hvor der var vækst, men du har siddet som kreditchef i nogle af årene. Føler du et vist ansvar for, at det er gået, som det er?

"Det er klart, at jeg har været kreditchef i nogle af vækstårene. Det er direktion og bestyrelse, der udstikker en strategiplan. Man må jo arbejde efter den strategi, som der er i det firma, man er ansat i. Da jeg kom til som direktør, var det klart fra første sekund, at vi måtte lave strategien om. Det er bare ærgerligt, at det var for sent. Jeg må sige nu, at fortiden har indhentet os. Den indhenter os samtidig med, at det bliver hård lavkonjunktur," siger Henning Niekrenz og fortsætter:

"Det var andre tider dengang. Nu er vi alle sammen blevet klogere."

Når du ser tilbage på tiden som kreditchef, kan du så se nu, at det måske er gået lidt hurtigere, end det skulle?

"Det ved jeg ikke. Jeg kan ikke andet, end at vi selvfølgelig ikke skulle have haft engagementer på bøgerne, som vi har tabt penge på. Men det kunne man ikke se dengang. Der er indtruffet nogle hændelser under finanskrisen, som ingen kunne have forudset i 2005. Men der er da ting, jeg gerne ville have undgået," siger Henning Niekrenz.

Kunne du ønske dig en undersøgelseskommission, så man kan få klarlagt, hvad der er årsag til, at sparekassen gik ned?

”For mig er det helt klart, hvad årsagen er. Der har været en strategi om at vækste, men det har været på et kapitalgrundlag af lånte penge. Men må bare konstatere, at man ikke kan skifte de lån ud, som markedet er nu. For mig at se, er historien ikke længere end det. Jeg mener i bund og grund, at det er spild med en undersøgelse. Jeg har forklaringen fint i mit hovede,”

Opdateret

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også