Avis: Sunde firmaer fanget i statsbank

Politiken skriver, at Håndværksrådet opfordrer Ole Sohn til at undersøge, hvordan kunderne bliver behandlet i Finansiel Stabilitet.

Der er igen kritik af de konsekvenser, det giver for samfundet, at både private- og erhvervskunder sidder fanget i Finansiel Stabilitet. Det er Politiken, der skriver, at både Dansk Byggeri og Håndværksrådet er ude med riven og kritisere forholdene i banken.

"Det ulykkelige er, at der er virksomheder, som i bund og grund kan overleve, men som er uheldige at havne i Finansiel Stabilitet, som ved lov skal være en dårlig bank at være kunde i", siger Torben Liborius, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

Virksomhederne i Finansiel Stabilitet betaler høje renter, for det er fastsat ved lov, at Finansiel Stabilitet ikke må konkurrere med andre banker; den skal med andre ord være en uattraktiv bankforbindelse.

Men det skader virksomhedernes konkurrenceevne, siger cheføkonom i Håndværksrådet Jakob Thiel. Han kender til flere af de virksomheder, der er blevet ufrivillige kunder i statsbanken.

Vigtigt banken ikke er rigid

"At man ikke kan forhandle med sin bank, er en markant øget omkostning og svækkelse af konkurrencen. Noget af det, der er vigtigt for en virksomhed, der vil skabe produktion, er, at virksomheden kan tage nogle investeringsbeslutninger, og der er det meget vigtigt, at banken ikke er rigid," siger han til Politiken.

For at hjælpe kunderne videre har Finansiel Stabilitet oprettet selskabet FS Bank, hvor mange af de levedygtige virksomheder og kunder er samlet. Men selv om intentionen er god, er det stadig svært at komme af med kunderne, erkender Jesper Lyhne, underdirektør i FS Bank.

"Efter at Roskilde Bank gik ned, er konjunkturerne blevet værre, så muligheden for at komme af med engagementerne er tilsvarende blevet mindre. Det er også klart, at mulighederne for, at en fejlplaceret kunde kan komme videre, er blevet mindre, fordi konjunkturerne er, som de er. Det er netop derfor, vi har FS Bank til de levedygtige kunder", siger han.

Der er omkring 650 koncerner i FS Bank. Det svarer til rundt regnet 2.000 enkeltkunder, der lige nu træder vande i statsbanken.

Håndværksrådet opfordrer regeringen til at undersøge, hvordan virksomheder er blevet behandlet ved bankkrak.

 

Ministerkritik af FS efter ulovlig udpegning af advokater 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også