Danske og Sparbank i soloudbrud på rentefronten

Danske Bank og Spar Bank har som de eneste institutter varslet rentestigninger. Danske Banks rentesatser stiger op til 1 procentpoint i morgen. Spar Bank følger snart efter.
Foto: Jonas Pryner Andersen
Foto: Jonas Pryner Andersen

De plejer normalt at følges ad i flok, de danske banker, når der skal gennemføres rentestigninger. Men i løbet af de seneste 6 uger har to banker forladt flokken og annonceret rentestigninger, foreløbig uden at de andre er fuldt med.

Først var det Danske Banks Tonny Thierry Andersen, der i et interview med Berlingske Business meldte ud den 24. februar, at banken havde i sinde at sætte renten op. Og blot en uge senere kom så den formelle tekst på bankens hjemmeside, hvor renteforhøjelsen blev varslet over for bankens kunder.

John Norden fra Mybanker, som følger bankernes renteniveauer for både ud- og indlån meget tæt, kalder det overfor FinansWatch for et brud på mere end 10 års tradition, at to institutter hæver udlånsrenten så meget, uden at konkurrenterne følger med. Ifølge John Norden så har Danske Bank siden juni sidste år hævet udlånsrenterne i banken med 3 procentpoint.

John Norden: Soloudbrud afviger fra 10 års flokmentalitet 

Af forretningsmæssige grunde

”Danske Bank forhøjer den variable rente, marginaler og rentetillæg på lån og kreditter med op til 1,00 procentpoint med virkning fra den 4. april 2012. Samtidig forhøjes garantiprovision med op til 0,75 procentpoint. Baggrunden for ændringerne er udsigten til en fortsat svag dansk økonomi. Af forretningsmæssige grunde ønsker vi derfor at ændre vores generelle rente-og prisfastsættelse, så priserne i højere grad afspejler risiko og forretningsomfang,” skriver banken på hjemmesiden og fortsætter:

”En renteforhøjelse på 1,00 procentpoint svarer til, at debitorrenten på et typisk lån forhøjes med 1,06 procentpoint. Kunder der påvirkes af renteændringen, får et brev med flere oplysninger om ændringen på det enkelte lån eller den enkelte kredit,” fremgår det af meddelelsen på bankens hjemmeside.

Ugen inden forklarede direktøren for den danske forretning i banken, Tonny Thierry Andersen, i Berlingske hvorfor det var nødvendigt, at priserne endnu engang skulle sættes op for bankens kunder.

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Ikke andet at gøre

”Det er en kombination af, at dansk økonomi har det sværere, og at tabene var stigende i fjerde kvartal. Moody's var dråben, der fik os til at reagere nu. Hvis Moody's gør alvor af truslen om at nedgradere så mange banker med så meget, så kan jeg godt være nervøs for, at det kan give krampetrækninger i det finansielle system. Vi må til enhver tid forsvare vores konkurrencekraft og position - også ratingmæssigt. Der er desværre ikke andet at gøre end at sende regningen videre til kunderne,« sagde Tonny Thierry Andersen til Berlingske Business.

I samme interview lagde Tonny Thierry Andersen heller ikke skjul på, at der er gode penge at tjene for banken på prisstigningerne. Han sagde til Berlingske Business, at indtjeningen nok ville forbedres med mere end 500 mio. kr. som følge af rentemanøvren, mens et internt notat, som Berlingske Business var i besiddelse af, viste, at koncernen forventer at tjene 600 mio. kr. på tiltaget.

Sparbank følger trop

Og i sidste uge var det så Sparbank fra Skive, der via en annonce i Jyllands-Posten fulgte trop og annoncerede en rentestigning af samme størrelse som Danske Banks.

”Af forretningsmæssige grunde, og med baggrund i fortsat øget risiko på udlån, hæver Sparbank udlåns-renterne med op til 1,00 procentpoint for bankens privat- og erhvervskunder. Tilsvarende hæves marginalerne med op til 1,00 procent på udlånskonti, hvor rentesatsen er relateret til en markedsrente. For erhvervskunder træder ændringen i kraft pr. 16. april 2012, og for privatkunder pr. 30. april 2012. En renteforhøjelse på 1,00 procentpoint svarer til en stigning i debitorrenten på et typisk lån til private på 1,08 procentpoint.” skrev Sparbank i annoncen.

Danske Bank ønsker ikke at stille op til interview og fortælle om, hvordan rentestigningen stiller banken i konkurrencen med de øvrige banker, men bankens kommunikationsafdeling oplyser, at 70 pct. af bankens samlede privatudlån går fri af rentestigningen.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også