EU: Bankkrak skal ikke koste skattekroner

De europæiske stater er nødt til at stille skrappere krav til bankernes polstring for at undgå, at skatteborgere skal betale, hvis bankerne krakker.
AF RITZAU FINANS

Overmodige banker, der er krakket efter at have taget alt for stor risiko, har de seneste år været en dyr omgang for de europæiske skatteydere. Men nu skal det være slut med at sende regningen videre til staterne og skatteborgerne, mener EU.

Spørgsmålet er bare hvordan. EU's økonomi- og finansministre nåede i hvert fald ikke frem til noget endeligt svar, da de lørdag holdt møde i Bella Center i København.

Den danske økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) mener, at der var lydhørhed blandt EU for de erfaringer, Danmark har gjort med de indtil videre fem bankpakker, vi har haft.

"Jeg tror ikke, at Kommissionens forslag bliver en afskrift af den danske lovgivning, men jeg tror, at man vil finde, at der har været en meget stærk inspiration, fordi vi på nogle stræk er løbet foran," siger Margrethe Vestager.

Danmark har høstet flere erfaringer med bankkrak end de fleste andre EU-lande, siden Roskilde Bank gik ned i 2008. De danske bankpakker har både indeholdt ubegrænsede statsgarantier, statslån og tab til bankernes kreditorer.

Seneste skud på stammen er støtte til fusioner og mulighed for at sende dårlige udlån direkte i skraldespandsselskabet Finansiel Stabilitet.

I Sverige, der gennemlevede en alvorlig bankkrise i 90'erne, men er sluppet nådigt siden 2008, har regeringen valgt at stille skrappere krav til bankernes finansielle polstring.

Og den svenske finansminister Anders Borg mener, at det er den vej, EU skal gå.

"Alle lande, der har haft bankkriser, er startet med at sende regningen til skatteyderne og er endt med skrappere krav. Så lad os ikke komplicere det unødigt. Lad holde os til det, der er afprøvet, og som vi ved virker," siger han.

Det er Margrethe Vestager bestemt ikke uenig i. Faktisk håber hun, at det kan lade sig gøre at gennemføre et direktiv om krav til, hvor meget kapital, bankerne skal ligge inde med, mens Danmark er formand for EU.

"Det er meget højt prioriteret for os. Diskussionen er, om alle banker skal have de samme kapitalkrav, eller skal der være nogle mekanismer, der gør, at man kan gå meget højere op, hvis det er nødvendigt," siger Margrethe Vestager.

Det danske formandskab for EU varer til udgangen af juni.

/ritzau/

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også