Direktør: Farsø var udfordret - men ikke død

Fusionsdirektør afviser, at Sparekassen Farsø var på vej mod Finansiel Stabilitet inden dagens sparekassebryllup.

25 mio. kr.

Det er alt, hvad der er tilbage til den fond, der ifølge lovkravet skal oprettes, når Sparekassen Farsø fusioneres ind under Den Jyske Sparekasse.

Ved halvårsrapporten havde Farsø ellers 159 mio. kr. tilbage af det oparbejdede overskud, efter at have tabt 32 mio. kr. i første halvdel af 2011.

Men de nedskrivninger, der ramte i andet halvår, har sammen med krav om en hård tilgang til lånebogen fra de investorer, der muliggør fusionen, tilsyneladende udslettet lang størstedelen af den stødpude.

Distancen mellem de 159 mio. kr. og de 25, der tilbage, svarer til, at Farsøs nedskrivninger i andet halvår har været mere end tre gange så høje, som da man helt katastrofalt måtte nedskrive 42 mio. kr. i første halvår.

Men trods de svimlende tab var indskydernes og garanternes penge hele tiden sikre, lyder det fra direktøren i det fortsættende institut, Den Jyske Sparekasses Claus E. Petersen.

"Jeg tror da, at Sparekassen Farsø vil være de første til at indrømme, at de har være udfordret på kapitalsiden. Men på den anden side, så har vi arbejdet med de her i snart tre kvartaler, og jeg tror alle kender Finanstilsynets arbejdsmetoder godt nok til, at hvis det havde stået så galt til i Farsø, som nogen mente, ja så havde de ikke fået lov til at fortsætte et selvstændigt arbejde med en fusion," siger han til FinansWatch, og afviser, at Finansiel Stabilitet har været på spil i sagen.

Farsø-chef: Jeg har ikke følt mig presset

Indskydere sikre

Det har ellers tidligere rygtedes, at oprydningsselskabet aktivt skulle have tilbudt Farsø til andre pengeinstiutter.

"Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at Finansiel Stabilitet har været ude at spørge nogen," lyder den klare afvisning fra Claus E. Petersen efter tre kvartalers fusionsforhandlinger.

25 millioner er jo ikke meget overdækning, før garanterne har skullet så for skud. Hvor tæt har Farsø været på ikke at kunne dække sit solvensbehov?

"Nu har vi jo selv taget ekstra nedskrivninger som følge af den rapport, der blev lavet om vores lånebog. Og det er klart, at der har været lignende drøftelser omkring Farsøs bog. Investorerne har ønsket, at alt blev renset ud. Og selv når det så er sket, så var der fri egenkapital til rådighed. Så jeg mener ikke at Farsø indskydere - og heller ikke garanterne - på noget tidspunkt var i fare," siger direktøren og fortsætter:

"Det negative fokus der har været på Sparekassen Farsø har også været med til at få investorerne til at sætte ekstra opmærksomhed på. Vi har været langt, langt nede i Farsøs lånebøger."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også