Analytiker: Man er bange for, at krisen ikke er slut

Det kan blive dyrere at være dansk bankkunde efter den seneste melding fra ratingbureau.
AF JANNIK BRINCH, epn.dk

114 europæiske banker - heriblandt ni danske banker - risikerer at få nedgradereret sin kreditværdighed hos det store amerikanske kreditvurderingsbureau Moodys.

Det står klart efter, at bureauet har varslet, at de økonomiske udsigter er så svage, at en nedgradering kan blive konsekvensen.

"Det er Moodys mening om tilstanden i den danske banksektor. Man er bange for, at den europæiske gældskrise ikke er slut endnu, og det er sandsynligt, at det kan give yderligere tab i bankerne. Derfor opjusterer man risikoen ved at låne penge til bankerne," fortæller seniorstrateg i Nordea Henrik Drusebjerg til epn.dk.

Tager alle ricisi i betragtning

Han er ansat i en af de banker, der har fået det gule kort hos Moodys, og han mener, at det for kreditvurderingsbureauets vedkommende handler om, at man skal have genoprettet en del af troværdigheden efter, at ratingburauerne skød ganske meget forkert under finanskrisens hærgen for tre-fire år siden.

"Nu har de behov for at vise, at de går hårdt til værks, og at de tager alle ricisi i betragtning. Så kan man diskutere, om det skaber en unødig hård modreaktion," siger Henrik Drusebjerg.

Foruden Nordea drejer det sig om Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank, Sydbank, Ringkjøbing Landbobank, Spar Nord, DLR Kredit og Danmarks Skibskredit, der alle er kommet under lup. Og det vil med stor sandsynlighed gøre det dyrere for bankerne at drive forretning.

"Det betyder, at det bliver dyrere for bankerne at låne penge fremover, og den prisstigning vil i en eller anden udstrækning havne hos de almindelig bankkunder - altså både private og virksomheder. Det vil i sidste ende gøre det endnu sværere at trække os fri af krisen," forklarer Henrik Drusebjerg.

Debat om ratingbureauerne

Med til historien hører, at der skal nedgraderinger fra to af de tre store vurderingsbureauer til, før der reelt er tale om en nedgradering. Men alene det, at man nu har sat spørgsmålstegn ved bankerne, vil få priserne til at stige, og meldingerne fra USA kan derfor meget vel medvirke til en forlængelse af den verserende gældskrise i Europa.

Den paradoksale sammenhæng har tidligere fået debatten om et europæisk alternativ til vurderingsbureauerne til at blusse op. Sådan kan det gå igen.

"Der er ingen tvivl om, at det her vil sparke til diskussionen om, om man i Europa kan leve med, at det er tre private amerikanske virksomheder, der leverer sandheden på det her område i dag," siger Henrik Drusebjerg.

Tidligere har man blandt andet diskuteret muligheden for at placere ansvaret for at foretage kreditvurderinger hos EU eller Den Europæiske Centralbank.

Aktier i rødt

Det danske C20-indeks åbnede torsdag i rødt og var faldet 1,4 pct. efter en god times handel blandt andet som følge af et dyk på 2,2 pct. hos Danske Bank. Det skyldes til dels meldingen fra Moodys.

"Det er afgjort en negativ nyhed. Det er altid svært at sige, hvad der præcis er årsag til hvad. Europa havde også et efterslæb i forhold til USA og Asien på nyheden om, at en aftale til Grækenland ser ud til at blive udskudt til efter et valg," siger Henrik Drusebjerg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også