Dansk bankstøtte topper i EU

Bankerne i de fleste andre EU-lande har klaret krisen langt bedre, viser ny analyse.
Af JENS KURT JØRGENSEN, epn.dk

Danmark er helt i top i en europæisk sammenligning, både når det gælder antallet af bankredninger og størrelsen af den økonomiske støtte til banksektoren i forhold til vores samlede økonomi.

Det viser en analyse af tal fra EU-Kommissionens statsstøttedatabase, som Ugebrevet A4 har foretaget.

Konkret viser analysen, at hele 18 gange siden krisen indtraf i 2008, har Danmark fået dispensation til at omgå EU’s forbud mod at give statsstøtte til virksomheder for at komme vores nødlidende banker til undsætning.

De mange dispensationer er uddelt i forbindelse med fire bankpakker og de 10 krakkede banker, som staten har måttet overtage.

Af de øvrige 26 EU-lande har kun Tyskland og Irland fået flere dispensationer af EU.

Garantier for 4.500 mia. kr.

Danmark ligger også i top blandt EU-landene, når man kigger på størrelsen af de stats- og indskydergarantier, der er givet til bankerne siden krisens start. De er løbet op i næsten 4.500 mia. kr. - mere end toenhalv gange det danske bruttonationalprodukt.

Kun den irske statsstøtte til bankerne overgår den danske, når man udregner støtten i forhold til bruttonationalproduktet, skriver Ugebrevet A4.

"En fundamental krise"

Professor ved Københavns Universitet Peter Nedergaard mener, at tallene tegner et tydeligt billede af den danske banksektors langvarige og dybe krise.

»Danske politikere troede i begyndelsen, at vi blot så dønningerne fra en international krise. Men det viste sig senere at være en fundamental krise i den danske banksektor forårsaget af de store boliglån. Så EU's mange dispensationer til danske bankpakker er udtryk for, at bankkrisen i Danmark er både langvarig og omfattende,« siger han til Ugebrevet A4.

Var nødt til at følge med

Kontorchef i Finansrådet, Birgitte Bundgaard Madsen, afviser, at den danske stat er værre end andre lande til at uddele statsgarantier til bankerne.

»Man skal huske på, at Danmark ikke var det første land til at uddele statsgarantier. Da først nogle lande begyndte at stille statsgaranti for banksektoren, var det nødvendigt også for Danmark at stille statsgaranti for hele sektoren for at opnå en lige konkurrence,« siger hun til Ugebrevet A4.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også