Inflationsdata er alfa og omega for renteretning

Inflationsdataene vi giver retningslinjer for de globale renteudsigter, primært dirigeret af de amerikanske statsobligationsrenter.
ECB så gerne så et klart signal fra USA om rentenedsættelser, før de europæiske renter reduceres. | Foto: Sarah Silbiger
ECB så gerne så et klart signal fra USA om rentenedsættelser, før de europæiske renter reduceres. | Foto: Sarah Silbiger
af marketwire

Der er stilhed i markedsmæssig forstand på valutafronten tirsdag, hvor investorerne afventer inflationsdata fra nær og fjern, men med hovedfokus på de amerikanske data for kerneprisindekset for personligt forbrug (PCE).

Indekset er den amerikanske centralbank, Federal Reserves, foretrukne inflationsmål, og det suger al opmærksomhed til sig indtil fredag, hvor tallene offentliggøres.

Dollarindekset, der vægter amerikanske valuta over for euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, ligger tirsdag morgen i 104,46 mod 104,57 mandag eftermiddag.

Inflationsdataene vi giver retningslinjer for de globale renteudsigter, primært dirigeret af de amerikanske statsobligationsrenter.

Europæisk rentereduktion kan bekræftes af inflationsdata

De tyske inflationsdata onsdag og den bredere eurozones aflæsning fredag kan bekræfte en forventet rentenedsættelse fra Den Europæiske Centralbank, ECB, i næste uge, og give et fingerpeg om, hvor hurtigt efterfølgende lempelser fra centralbanken kan komme.

Der er ingen tvivl om, at ECB gerne så et klart signal fra USA om rentenedsættelser, før de europæiske renter reduceres, og hvilket har givet sig udslag i en vis tilbageholdenhed, når det kommer til verbale indikationer fra de europæiske pengepolitiske beslutningstagere.

”ECB forbereder sig på rentenedsættelser i næste uge, men det vigtige er, hvad der sker ud over det, og den udprægede udebleven af indikationer fra ECBs top er sigende i den forstand. Men det er klart, at inflationsdynamikken vil sætte tonen i forhold til, hvad man kan forvente,” siger strateg Rodrigo Catril fra National Australia Bank i Sydney til Reuters.

De europæiske data vil være et sideshow for markederne indtil fredag, hvor den amerikanske PCE prisindeksrapport offentliggøres.

Forventningerne er, at kernepriserne viser en let vigende tendens på månedsbasis.

Udsigterne for de amerikanske renter har været den dominerende drivkraft bag valutabevægelserne i de sidste par år, og de seneste data har blæst i alle retninger, hvilket har svækket markedets tillid til tempoet og omfanget af rentenedsættelser, der forventes fra Federeal Reserve i år.

”Markedet har indregnet et godt tal, og det skal materialisere sig for at de nuværende forventninger til nedsættelser i år kan opretholdes. Vi tror, at ethvert tal der overrasker på topsiden, vil give en ret stor reaktion i form af en stigning i de amerikanske renter og en styrkelse af dollar,” siger Rodrigo Catril.

Japan har brug for reformer

Japanske yen sygner fortsat hen nær lange tiders bundniveau, selvom den er styrket en smule i månedens løb, hjulpet på vej af en sandsynlig indgriben fra de japanske myndigheder side i slutningen af april og starten af maj.

Inflationsdata fra Tokyo, der er ledende indikator for de landsdækkende data, kommer fredag, hvilket kan give yderligere fingerpeg om, hvor hurtigt der kan komme renteforhøjelser fra Bank of Japan.

Centralbankguvernør Kazuo Ueda sagde mandag, at centralbanken vil gå forsigtigt til værks med rammerne for inflationsmålsætningen og pointerede, at nogle udfordringer er ”entydigt vanskelige” for Japan efter mange år med ultralet pengepolitik.

Fra politisk side opfordrer vicefinansminister Masato Kanda, der er Japans vigtigste valutadiplomat, til at tage skridt mod at gøre den japanske økonomi mere internationalt konkurrencedygtig.

Masato Kanda ser ifølge Nikkei Asia gerne reformer for at tackle de strukturelle problemer, der tynger yen og advarer om ”risikoen for fragmentering af den globale økonomi af geopolitiske årsager”.

Dollar koster tirsdag morgen 156,77 yen mod 156,73 yen mandag eftermiddag.

Euro koster 1,0873 dollar mod 1,0859 dollar mandag eftermiddag, mens pund koster 1,2778 dollar mod 1,2777 dollar mandag eftermiddag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også