Verdens gældsur tikker højt og nogle lande vil ikke klare den

Gældsbjerget topper på et tidspunkt, hvor mange vestlige lande har sat renten kraftigt op.
Kina er ifølge Berlingske verdens mest forgældede land. | Foto: Johnny Frederiksen
Kina er ifølge Berlingske verdens mest forgældede land. | Foto: Johnny Frederiksen
AF MARKETWIRE

Det globale gældsbjerg vokser og samtidig har USA i længere tid dikteret et højt renteniveau. En kombination, der tidligere har fået svage økonomier til at falde sammen.

Det skriver Berlingske Business.

Verdens samlede gæld stiger fortsat og i en sådan grad, at der for hvert kvartal bliver sat rekorder. Det viser den seneste globale gældsrapport fra Institute of International Finance, IFF. I første kvartal steg gælden til 315.000.000.000 mia. dollar., hvilket svarer til 333 pct. af verdens BNP.

Gældsbjerget topper på et tidspunkt, hvor mange vestlige lande har sat renten kraftigt op. Særligt dikteret af USA. Det betyder, at en række andre lande, som enten direkte eller indirekte er bundet til dollaren, også er nødt til at holde en høj rente, for ikke at risikere en kraftig nedsættelse af valutaen. Altså er flere lande i Sydamerika, Mellemøsten, Europa og Asien tvunget til at holde en højere rente i længere tid, og det har tidligere fået mindre udviklede økonomier til at vælte.

Blandt udviklede lande har USA i dag de højeste renteudgifter, og landets statsgæld vokser fortsat uden udsigt til at stoppe. Kina er desuden verdens mest forgældede land, hvilket i høj grad skyldes kollapset i den stærkt forgældede ejendomssektor.

Europa har længe haft titlen som det mest forgældede kontinent, og her påpeger rapporten, at Italien er i størst problemer, men bliver hjulet af ECB, som ejer en fjerdel af landets statsgæld, for at holde Italiens renter nede.

Men selvom mange vestlige lande har økonomiske udfordringer, så påpeges det i rapporten, at gælden rammer skævt. Som grundprincip er udviklede økonomier mere robuste overfor højere gældsniveauer, fordi udviklede kapitalmarkeder gør det mere attraktivt for investorer, samtidig med at centralbankerne besidder ressourcer til at håndtere svære situationer. Derimod har udviklingslande ofte brug for at tiltrække udenlandske investorer, hvilket kræver en del troværdighed.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også