Stigende renter bag ventet markant resultatvækst i Nordea

Nordeas forventninger er konservativt sat, mener analytiker.
Analytikere venter stor bundlinjevækst i Nordea. | Foto: Nordea / Pr
Analytikere venter stor bundlinjevækst i Nordea. | Foto: Nordea / Pr
AF MARKETWIRE

Der er lagt op til endnu et godt regnskab fra den nordiske storbank Nordea, når banken torsdag morgen leverer regnskab for tredje kvartal. Det viser estimater indsamlet blandt 18 analytikere af Infront Consensus.

Regnskabet ventes at vise markant vækst i de samlede indtægter primært drevet af en flot fremgang i nettorenteindtægterne grundet de højere renter. Sydbanks analytiker Mikkel Emil Jensen venter en fremgang i de samlede indtægter på 19 pct. med en vækst i nettorenterne på 34 pct. Hans kollega hos Jyske Bank Anders Haulund Vollesen ligger på samme niveau og ser en vækst i nettorenterne på 33 pct. og en vækst i de samlede indtægter på 21 pct.

Dermed er de på niveau med medianestimatet på 2956 mio. euro indsamlet af Infront Consensus. Det svarer til en vækst på 19,6 pct. i forhold til det samme kvartal sidste år. Nettorenteindtægterne ses at stige til 1879 mio. euro efter en vækst på godt 33,5 pct. Mens de øvrige indtægtsposter blandt andet gebyrindtægter og handelsindtægter trækker den samlede vækst ned.

Omkostninger stiger

Flere udgifter til regulering, it-investeringer samt øgede lønomkostninger ventes at øge omkostningerne i kvartalet. Medianestimatet hos Infront Consensus er en vækst på omkring 6 pct. til 1199 mio. euro.

Den vækst er på niveau med, hvad Nordea har indikeret på årsbasis, påpeger Jyske Banks analytiker.

Regnskabet ventes også fortsat at vise, at Nordea har solid kreditkvalitet, påpeger både Jyske Bank og Sydbank i optakterne. De to analytikere estimerer nedskrivninger i kvartalet på 68 mio. euro, mens analytikerens i Infront Consensus ser nedskrivningerne på 85 mio. euro. De 18 analytikere er dog ikke enige, da estimaterne svinger mellem nedskrivninger på 38 og 189 mio. euro.

Selv om nedskrivningsposten nok vil stige i de kommende kvartaler, så vurderer Sydbank, at de fortsat vil kunne holdes på et lavt niveau.

Nordea har en ledelsesmæssig buffer til imødegåelse af tab på 572 mio. euro, som de seneste kvartaler er holdt uændret. Den vurderer Sydbank også fastholdes i dette kvartal. Bufferen blev etableret i forbindelse med udbruddet af coronapandemien.

”Vores opgave er blandt andet at være en stabiliserende faktor i samfundet, derfor vil vi fortsat have den her buffer,” sagde Nordea-topchefen Frank Vang-Jensen til MarketWire efter halvårsregnskabet og tilføjede:

”Vi har endnu ikke haft brug for den, men lad os nu se.”

Plads til opjusteringer

Nordea opjusterede sine forventninger efter halvårsregnskabet i sommer. Forventningerne lyder nu på en egenkapitalforrentning ”komfortabelt over 15 pct.” mod tidligere ”over 13 pct.”. At de fortsat må anses som værende konservative eller i hvert fald forsigtige skyldes, at egenkapitalforrentningen i første halvår har været over 17 pct.

Selv om de fortsat er konservative og burde opjusteres, afviser Sydbanks Mikkel Emil Jensen ikke, at de fastholdes.

”Vi betragter fortsat Nordeas prognose som konservativ. Vi ser plads til endnu en opjustering, men vi afviser ikke, at Nordea holder fast i den nuværende forventning i lyset af højere usikkerhed end normalt,” vurderer han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også