LA-ordfører om ministers undersøgelse af banker: "Det har en snert af populisme"

Partier på Christiansborg er ikke enige om undersøgelse af bankers rådgivning ift. indslånsrenter. Enhedslisten mener, at ministeren ikke går langt nok med nyt forslag. 
Lars Christian Brask Fra Liberal Alliance forstår, hvorfor Morten Bødskov har bedt Finanstilsynet om en undersøgelse, men han havde ikke gjort det samme. | Foto: Gregers Tycho
Lars Christian Brask Fra Liberal Alliance forstår, hvorfor Morten Bødskov har bedt Finanstilsynet om en undersøgelse, men han havde ikke gjort det samme. | Foto: Gregers Tycho

Det er tale om populisme, når erhvervsminister Morten Bødskov (S) har igangsat en undersøgelse af bankernes rådgivningspligt i forhold til lave indlånsrenter, og han burde i stedet gå i dialog med branchen. 

Sådan lyder fra Liberal Alliances erhvervsordfører, Lars Christian Brask, der mener, at der er et ”populistisk, politisk pres på bankerne.”

”Det har jo en snert af populisme, at man går ud og beder Finanstilsynet om at undersøge det. Der er også en grad af, at man ikke stoler på bankerne. Det er sundt og godt, at man sikrer sig, at tingene er foregået rigtigt. Bankerne har leveret nogle gode regnskaber. Det kommer efter nogen dårlige år for bankerne. Der har negative renter og rentemarginaler fået en stor del af skylden for det. Det er naturligt og forventeligt, at der vil komme en undersøgelse,” siger Lars Christian Brask. 

Han understreger, at han godt kan forstå, hvorfor Morten Bødskov har rakt hånden ud til Finanstilsynet, men erhvervsordføreren fortæller, at han ikke selv havde gjort det. 

Lars Christian Brask havde i stedet forsøgt at tage en dialog med bankerne og Finans Danmark og derigennem finde ud af, hvordan det hele forholdt sig. 

Morten Bødskov bad i sidste uge Finanstilsynet om at lave en undersøgelse, der handler om, hvorvidt bankerne har levet op til sine rådgivningsforpligtigelser over for kunderne. 

Morten Bødskov vil have belyst, om bankerne har rådgivet kunderne godt nok i forhold til de lave indlånsrenter på bankkundernes konto. 

”Jeg har bedt Finanstilsynet om at undersøge, hvordan bankerne opfylder deres rådgivningsforpligtelse. Fordi det er sådan, at bankerne skal rådgive om store renteændringer. Jeg håber, at bankerne vil tage min opfordring til efterretning og huske på at have deres kunders interesse for øje,” skriver Morten Bødskov i et skriftligt svar til FinansWatch. 

Ikke godt nok

Et af de partier, som på det seneste har har været ude med kritik af bankerne og deres rekordoverskud, er Enhedslisten. 

Sammen med Alternativet og SF har partiet lagt et fælles pres på regeringen om at indføre en ekstraordinær skat på bankernes overskud, som tilfældet også har været i Italien. Det forslag har skatteminister Jeppe Bruus (S) afvist. 

Politisk ordfører for Enhedslisten Pelle Dragsted mener ikke, at Mortens Bødskovs nye tiltag, hvor han beder Finanstilsynet undersøge bankernes rådgivningspligt, er godt nok. 

”Jeg synes, det er for lidt og det kommer for sent. Vi står i en situation, hvor den danske finanssektor har fingrene længere nede i lommen på borgere og små virksomheder, end vi har set i mange år. Bankerne hiver milliarder hjem på at holde rentemarginalen oppe, mellem bankernes indlånsrente og Nationalbankens indlånsrente, samtidig med at de skruer gebyrerne op igen,” siger Pelle Dragsted. 

Han anderkender, at det er positivt, at erhvervsministeren er opmærksom på problemet, men Pelle Dragsted tror ikke på, at der kommer noget særligt ud af undersøgelsen fra Finanstilsynets side. 

”Det er jo fint, hvis man kan presse bankerne til at rådgive bedre, men det løser ikke det strukturelle problem med, at der er en ekstrem lav konkurrence på bankmarkedet i Danmark. De følges ad på deres rentepolitik. Jeg tror desværre, at danskerne bliver ved med at opleve, at de bliver blanket af lang tid endnu, fordi der ikke er en politisk vilje overfor at gribe ind,” tilføjet Pelle Dragsted. 

Pelle Dragsted fastholder, at regeringen i stedet skulle lade sig inspirere mod sydlige himmelstrøg og gøre som Italien, hvor man tager en særskat af overskuddet. 

God skik

Opfordringen fra erhvervsministeren kommer i kølevandet på - som beskrevet i FinansWatch - at Finanstilsynet for nogle uger siden ikke var afvisende over for at lave en undersøgelse, lød det fra vicedirektør Rikke-Louise Ørum Petersen.

Rikke-Louise Ørum Petersen lagde vægt på, at man, fra Finanstilsynets side, ikke historisk har blandet sig i bankernes priser og renteniveauer. 

Derimod er det relevant for Finanstilsynet at vurdere, om bankerne har rådgivet sine kunder korrekt i henhold til god skik-begrebet, som dikterer, at finansielle virksomheder skal behandle deres kunder ”redeligt og loyalt” og indeholder en rådgivningsforpligtigelse over for kunderne. 

Bankernes organisation Finans Danmark bekymrer sig også for det politiske pres. Overfor Børsen fortæller organisationen, at presset kan føre til, at Finanstilsynet bliver prispoliti overfor bankerne. 

“Tilsynet er altid velkomne til at lave undersøgelser, også om rådgivning, men vi er lidt tvivlsomme over for, om der i dette ligger et implicit politisk pres for, at tilsynet skal til at være prispoliti,” sagde Ulrik Nødgaard, der er adm. direktør i Finans Danmark, til Børsen.

I alt har bankerne mellem 250 og 300 milliarder kroner stående hos Nationalbanken til 3,6 procent i rente.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også