Sydbank-topchef fremhæver renteindtægter som motor i opjustering

Sydbank flager over for sine aktionærer, at banken ikke bruger et regnskabsprincip for opgørelse af værdipapirer, som har været i fokus ved krak i amerikansk bank. 
Sydbank med Karen Frøsig i spidsen lægger an til et overskud op mod 2,6 mia. kr. i år. | Foto: Sydbank-pr
Sydbank med Karen Frøsig i spidsen lægger an til et overskud op mod 2,6 mia. kr. i år. | Foto: Sydbank-pr

Sydbank har sat sejlene til en stor forbedring af sidste års rekordresultat, og det er ikke mindst gode takter på renteindtægterne, som trækker op i indtjeningen.

Sådan lyder fra adm. direktør Karen Frøsig, efter at Sydbank onsdag har opjusteret forventningerne til 2023 - bare 14 dage efter bankens årsregnskab. 

”Når man kommer med forventninger til hele året, så er der et forsøg på at forudsige indtjeningen. Nu er der gået par måneder, og hver gang vi får nye tal, så kigger vi på det.”

”Der er ikke én ting, der har ændret sig, men vi ser bare, at nettorenteindtægterne har nået et højt niveau, og de betyder meget, og så vi har vi også en handelsindtjening, der ser rigtig flot ud,” siger hun. 

Mere klarhed

Hun nævner også, at man har fået mere klarhed over omkostningerne i forlængelse af, at der for to uger siden faldt overenskomst på finansområdet. Sydbank nævner også en forventning om et positivt beholdningsresultat og en fortsat forventning om, at nedskrivningerne på udlån vil blive en ”mindre udgift” i 2023. 

Sydbank forventer nu et overskud på 2,3-2,6 mia. kr., hvilket er et løft på 400 mio. kr. af den hidtidige prognose, og Sydbank står dermed til at overgå sidste års rekordoverskud på 1,9 mia. kr. med op mod 37 pct. 

Artiklen fortsætter under grafikken...

Sydbank nyder i øjeblikket særligt godt af et stigende renteniveau, fordi banken har et stort indlånsoverskud, som man kan få et langt højere afkast af sammenlignet med den foregående årrække med negative renter. 

Ved udgangen af 2022 lød bankens indlånsoverskud - forskellen mellem udlån og indlån - på 33,9 mia. kr. 

Indlånsoverskuddet er primært investeret i obligationer, og banken havde ved udgangen af 2022 30,5 mia. kr. i obligationer, hvoraf 28,5 mia. kr. var i realkreditobligationer. 

I forbindelse med opjusteringen har Sydbank udsendt en bemærkning til sine aktionærerne om, at banken ikke gør brug af et regnskabsprincip, som har været i fokus i lyset af krakket i amerikanske Silicon Valley Bank i sidste uge. 

Bruger ikke hold til udløb-princip

Den amerikanske bank opgjorde modsat Sydbank og størstedelen af landets øvrige banker ikke de løbende værdireguleringer af obligationerne i sin resultatopgørelse, hvilket man kan vælge at gøre, hvis ens strategi er at holde obligationerne til udløb.

Det er i sig selv ikke et problem, men blev det for Silicon Valley Bank, da banken blev nødt til at sælge sin portefølje med stort tab for at dække et stort træk på indlånene fra bankens kunder. 

”Vi forsøger for det første ikke at ligge med al for stor risiko. Vi bruger ikke hold til-udløb, men markedsværdiregulerer hver dag. Vi har aldrig syntes, at det andet spor var noget for os i Sydbank. Vi synes, at det er måden at opgøre for os, så vi hele tiden ved, hvordan det ser ud,” siger hun. 

Enkelte banker i Danmark - herunder Danske Bank, Jyske Bank og Sparekassen Sjælland-Fyn - bruger hold til udløb-princippet.

Karen Frøsig vil ikke kommentere, hvad hendes overvejelser er om brugen af det andet regnskabsprincip. 

”Det har jeg ikke nogen mening om - jeg forholder mig kun til, hvordan vi gør det i Sydbank, hvor vi ikke brug hold til-udløb-princippet,” siger hun. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også