Bankøkonomer kalder lavere inflation i USA for brandgod nyhed

Det er gode tegn for økonomien, at inflationen i USA er på tilbagetog, vurderer flere økonomer. 
Det er gode tegn for økonomien, at den tårnhøje inflation ser ud til at have toppet, lyder det fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank. | Foto: Arbejdernes Landsbank / Pr
Det er gode tegn for økonomien, at den tårnhøje inflation ser ud til at have toppet, lyder det fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank. | Foto: Arbejdernes Landsbank / Pr
AF MARKETWIRE

De amerikanske forbrugerpriser steg mindre end ventet i november, og det er virkelig godt nyt både for forbrugernes købekraft og finansmarkederne, vurderer flere økonomer.

Inflationen målt på forbrugerpriserne aftog til 7,1 pct. i november fra 7,7 pct. måneden. Der var ventet et fald til 7,3 pct. ifølge et estimat indsamlet blandt økonomer af Bloomberg News.

Også kerneinflationen, fratrukket energi og fødevarer, var lavere end ventet. Den landede på 6,0 pct. mod ventet 6,1 pct. og 6,3 pct. i oktober.

”Det er brandgode nyheder fra USA. Inflationen falder for femte måned i træk, efter at den i sommers ramte det højeste siden 1981. Hver måned med dalende inflation er en lettelse, og det samme ser vi på markederne, som ser ud til at ånde lettet op efter dagens inflationsstal,” vurderer cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre.

På det hjemlige aktiemarked er eliteindekset, C25, tirsdag eftermiddag skudt i vejret, efter at de amerikanske inflationstal for november landede bedre end ventet.

Det danske eliteindeks går klokken 14.52 frem med 1,6 pct., hvilket er 1,0 pct.point højere end fem minutter før offentliggørelsen af tallene.

”På finansmarkederne ser vi stigende aktiekurser, rentefald og en svækket dollar. Udviklingen matcher hvad vi så tilbage i november, hvor inflationen også aftog mere end ventet,” konstaterer Kim Blindbæk, seniorøkonom i Sydbank, i en kommentar.

Stadig udsigt til rentehop

For den amerikanske centralbank er den lavere prisstigningstakt et varsel om, at de mange renteforhøjelser er begyndt at virke.

Alligevel venter Danske Erhverv uændret en renteforhøjelse på 50 basispoint på den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, rentemøde i morgen, onsdag, skriver seniorøkonom Kristian Skriver.

Og den bliver næppe den sidste pengepolitiske stramning i USA i denne omgang. mener både Kristian Skriver og også Jyske Banks cheføkonom Jes Asmussen.

”Før optimismen stiger en fuldstændigt til hovedet skal det bemærkes, at inflationen fortsat er høj og langt over Fed’s målsætning, hvormed man nok ikke skal forvente, at Fed på mødet i morgen vil signalere, at den er færdig med at sætte renten op inden for en overskuelig fremtid,” skriver Jes Asmussen i en kommentar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også