Vestjysk Banks vækst er under konkurrenternes: "Sporene fra fortiden skræmmer nok lidt"

Det samlede udlån i Vestjysk Bank falder marginalt i første kvartal, men det er i tråd med en strategi om, at landbruget skal fylde mindre. Adm. direktør Jan Ulsø Madsen er tilfreds med vækst i den øvrige del af erhvervsegmentet.
Jan Ulsø Madsen, adm. direktør i Vestjysk Bank, understreger, at banken har en forsigtig tilgang til nye lån. | Foto: Vestjysk Bank/PR
Jan Ulsø Madsen, adm. direktør i Vestjysk Bank, understreger, at banken har en forsigtig tilgang til nye lån. | Foto: Vestjysk Bank/PR

Det samlede udlån går en anelse tilbage hos Vestjysk Bank i første kvartal, hvilket adskiller sig fra store dele af banksektoren, som har har haft høje i vækstrater i starten af 2022.

Adm. direktør Jan Ulsø Madsen siger, at udviklingen er i tråd med bankens strategi, hvor man vil have nedbragt eksponeringen mod landbruget.

”Vi vil gerne have en mere differentieret udlånsportefølje, og det er vi lykkedes med, da vores privatudlån stiger marginalt, mens erhvervsudlån går frem, når vi ser bort fra landbrug og fiskeri.”

”Vi er blevet en større bank, der har fået signaleret over for omverdenen, at vi er her. Vi bliver oftere valgt til, når erhvervskunder i lokalområdet søger ny bank. Hitraten er blevet større, og vi er generelt set tilfredse med udviklingen på erhverv,” siger Jan Ulsø Madsen.

Historien sidder i baghovedet

Det samlede udlån i Vestjysk Bank var på 16,7 mia. kr. ved udgangen af første kvartal, hvilket er et fald på 0,7 pct. over det seneste år og 0,3 pct. sammenlignet med kvartalet før.

Når man tager landbrug ud af regnestykket, er bankens erhvervsudlån ifølge Jan Ulsø Madsen steget med 5 pct. i kvartalet, hvilket blandt andet dækker over vækst inden for vedvarende energi.

Væksten er en del under, hvad en stribe af de andre danske banker har leveret i første kvartal - herunder Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank - som primært er vokset på erhverv.

Jan Ulsø Madsen mener dog, at det er en fin vækst for Vestjysk Bank og henviser til historikken efter finanskrisen, hvor Vestjysk Bank var truet på sin eksistens.

”Det er en fin vækst for os, som vi sagtens kan håndtere. Det er klart, at konkurrenterne har nogle større vækstrater end os, men vi er meget opmærksomme på, at vi tager gode engagementer ind.”

”Vi er meget forsigtige med at gå ind i nye engagementer. Det er nok fortiden, der skræmmer lidt. Vi er meget opmærksomme på at gå ind i gode sager,” siger Jan Ulsø Madsen.

Vil vokse på udlån i 2022

De seneste år har banken fået vendt bøtten, og sidste år leverede Vestjysk Bank et rekordresultat efter opkøbet af Den Jyske Sparekasse.

Det er målsætningen, at banken samlet set skal kunne levere udlånsvækst i år, selv om man fortsat er i gang med et arbejde, hvor eksponeringen i landbruget skal ned.

” Vi skal kunne replacere de lån, vi falder i landbruget, i andre brancher. Det er vores ambition at se en samlet vækst i vores udlån i 2022,” siger han.

Vestjysk Bank kommer ud af første kvartal med et overskud før skat på 99 mio. kr., hvilket er en tilbagegang fra 105 mio. kr. i samme kvartal sidste år, hvis man fraregner en stor engangsindtægt fra fusionen med Den Jyske Sparekasse.

Banken har fremgang i den rå bankdrift, da nettorenteindtægter er steget med 1,6 pct. til 191 mio. kr., mens gebyrindtægterne er øget med 16,9 pct. til 166 mio. kr.

Til gengæld er resultatet ramt af kursreguleringerne, der er negative med 58 mio. kr., hvilket i samme periode sidste år var en gevinst på 32 mio. kr.

”Den driftsmæssige del er vi generelt set tilfreds med, men bundlinjen er vi ikke helt tilfreds med, fordi vi får et relativt stort tab på vores obligationer i kvartal. De er blevet specielt hårdt ramt i kvartalet, og derfor ligger vi lidt under vand med dem,” siger Jan Ulsø Madsen.

Han fremhæver i forbindelse med regnskabet, at banken har kunnet fastholde sine forventninger til 2022 om et overskud på 600-650 mio. kr.

”Vi fastholder forventningerne, og det er vi tilfredse med set i lyset af den nuværende situation med krigen i Ukraine og den stigende inflation. Vi har været inde og lave et scenarie for hele året, og her holder vi os inde for det spænd,” siger Jan Ulsø Madsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også