FinansWatch

Cheføkonom ser hårdere signaler fra Fed end tidligere

"Som noget nyt skriver Fed i den nye meddelelse, at man er kommet tættere på en situation, hvor man kan drosle ned for opkøbene. Det er lidt hårdere signal end tidligere," mener Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank.

Foto: Sydbank/PR

Der var som ventet ingen konkrete ændringer i pengepolitikken, efter at den amerikanske centralbank Federal Reserves (Fed) pengepolitiske komité onsdag aften afsluttede sit todages møde. Renten og opkøbsprogrammet blev fastholdt, og mens der heller ikke var noget nyt om, hvornår der kommer ændringer, var der dog en lille toneændring fra centralbanken.

"Som noget nyt skriver Fed i den nye meddelelse, at man er kommet tættere på en situation, hvor man kan drosle ned for opkøbene. Det er lidt hårdere signal end tidligere, men det er marginalt, og det er også sådan investorerne tolker det i skrivende stund, skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

"Man må dog konstatere, at Fed ikke for alvor fortæller noget nyt om, hvornår man begynder at stramme pengepolitikken," fortsætter han.

Ifølge Frederik Engholm, chefstrateg hos Nykredit, kan den seneste tids stigninger i smitten med deltavarianten, på et tidspunkt hvor en større del af amerikanerne stiller sig skeptiske i forhold til at lade sig vaccinere, være medvirkende til, at Federal Reserve endnu ikke tør justere pengepolitkken.

"Dertil er der stadig omkring 7 mio. færre amerikanere i beskæftigelse i dag end før krisen. Det får flere af centralbankens medlemmer – herunder Fed-chef Jerome Powell – til at prædike varsomhed med at stramme politikken," skriver Frederik Engholm i en kommentar.

Det bliver formentlig først, når kalenderen siger 2022, at der kan komme ændringer i spil. Det vurderer Allan Sørensen, cheføkonom hos Dansk Industri (DI). Ligesom Frederik Engholm peger han også på det amerikanske arbejdsmarked, der skal helt op i gear, før der kan komme ændringer i pengepolitikken.

"Den amerikanske centralbank vil formentlig bremse seddelpressen og de store opkøbsprogrammer næste år. Renteforhøjelser ligger nok lidt længere ude i horisonten," skriver Allan Sørensen i en kommentar.

"Inflationen er skudt kraftigt i vejret, men det vurderes at være af midlertidig karakter. Der bliver der ikke ændret på den pengepolitiske linje så længe arbejdsmarkedet ikke er kommet tilbage til samme styrke som før corona," lyder det videre fra DI's cheføkonom.

 

Federal Reserve fastholder renten - økonomien nærmer sig målsætning 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs