FinansWatch

Optakt til Tryg-regnskab: Covid-19-medvind men vejrskader kan trække ned

Når Tryg fredag aflægger regnskab for første kvartal 2021, vil coronanedlukningen igen bidrage positivt i form færre trafik- og rejserelaterede skader, spår analytikere.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Pæn præmievækst og positive covid-19-effekter ventes sammen med et solidt investeringsresultat at medvirke til et godt regnskab for første kvartal af 2021 fra forsikringskoncernen Tryg fredag morgen.

Et vejrmæssigt koldt kvartal kan dog have give flere frostskader, påpeger senioranalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank

"Årets første kvartal har ikke budt på storm, men kolde sibiriske luftstrømme har holdt temperaturerne nede i det meste af Skandinavien, hvor for eksempel Norge har set den koldeste januar i ti år."

"Det har formentlig givet anledning til et overnormalt niveau af frostrelaterede skader i kvartalet. Vi modellerer 220 mio. kr. i vejrrelaterede skader, hvilket er markant over det relativt lave niveau fra sidste år," skriver Mikkel Emil Jensen i en kommentar.

Færre skader i trafikken

Han venter imidlertid igen et positivt bidrag fra covid-19 til det forsikringstekniske resultat. Lav rejseaktivitet betyder nemlig fortsat færre rejserelaterede erstatninger i forhold til samme periode sidste år, mens nye restriktioner og flere på hjemmekontorerne sænker antallet af skader i trafikken.

Samlet estimerer Sydbank-analytikeren et forsikringsteknisk resultat i kvartalet på 686 mio. kr., hvilket svarer til en fremgang på 2 pct. i forhold til samme kvartal sidste år, som var tynget af store rejserelaterede skader i forbindelse med covid-19.

Hos Jyske Bank er analytiker Anders Haulund Vollesen en smule mere optimistisk i forhold til det forsikringstekniske resultat.

"Vi forventer endnu et solidt kvartal, hvor vi ser det forsikringstekniske resultat stige med 7 pct. fra samme kvartal året før til 717 mio. kr. Tryg vil fortsat være begunstiget af høj bruttopræmievækst, positive covid-19-effekter, et relativt normalt niveau af vejrskader, en fortsat forbedring af den underliggende erstatningsprocent og en positiv udvikling på selskabets investeringsportefølje," skriver han i en optakt.

Ifølge et estimat indsamlet af Tryg estimerer analytikerne gennemsnitligt et forsikringsteknisk resultat i kvartalet på 733 mio. kr., mens præmieindtægterne estimeres til 5864 mio. kr. mod 5595 mio. kr. i samme periode sidste år.

Væksten kan begynde at falde

"Vi forventer, at præmieudviklingen er stærk i både Danmark og Norge, hvor gunstige partneraftaler, god kundefastholdelse og prisjusteringer vil bidrage positivt. Vi forventer dog, at væksten langsomt er begyndt at aftage efter et år med rekordhøj vækst," skriver Mikkel Emil Jensen.

Forventningerne til investeringsresultatet er et plus i kvartalet på 150 mio. kr., hvilket kan ses i lyset af et gigantisk tab på 980 mio. kr. i samme kvartal sidste år, da coronakrisen ramte finansmarkederne, med massive aktiefald til følge.

Udviklingen i investeringerne slår naturligvis også igennem på bundlinjen, hvor underskuddet i første kvartal sidste år på 442 mio. kr. ventes udskiftet med et nettooverskud i de første tre måneder af 2021 på 654 mio. kr.

I forhold til prognosen for 2021 venter Mikkel Emil Jensen ingen ændringer. Indtil videre har Tryg guidet et forsikringsteknisk resultat for året på 3,3-3,7 mia. kr. Til sammenligning estimerer analytikerne forud for kvartalsregnskabet et resultat på 3639 mio. kr. for året.

Mere fra FinansWatch

Bankdirektør i Djursland har argumenterne for rentejustering klar

Både privatkunder og erhvervskunder i Djurslands Bank modtager fra sommer nye rentevilkår på deres opsparing. "Når vores indlån fortsat stiger med den kraft, det gør, så er vi nødt til at gøre noget," lyder forklaringen fra adm. direktør i Djurslands Bank, Lars Møller Kristensen.

Klager over Tryg fylder op hos ankenævn

Målt i forhold til markedsandel ligger Tryg i top når det kommer til kundesager, der er gået i en så stor hårdknude, at de skal behandles af Ankenævnet for Forsikring. Tryg fremhæver selv en stor vækst som årsag og påpeger, at antallet af klager udgør en brøkdel af de samlede sager.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs