FinansWatch

Totalbanken kom helskindet igennem 2020 men ser med pessimistiske briller på 2021

På ledelsesgangen i Totalbanken er der glæde over 2020-regnskabet, men selvom banken ikke føler sig voldsomt eksponeret mod corona, er der stadig pessimisme at spore omkring 2021.

Foto: PR/Totalbanken

"Så har vi lukket, så har vi åbnet, og så har vi lukket igen."

Ivan Sløk, direktør i Totalbanken, kan ikke komme udenom corona, når han skal beskrive 2020 for den fynske bank.

Det forholdt sig ellers sådan, at man allerede godt vidste, at 2020 ikke ville blive et ligeså godt år som året forinden, hvor bundlinjen beløb sig til knap 80 mio. kr.

"Da vi gik ind i 2020, vidste vi jo godt, at vi ikke ville komme ud med et resultat, der kunne matche eller ligne 2019, men det skyldes jo, at der var ekstraordinære indtægter i en betydelig størrelse i form af salg af Sparinvest på ca. 11 mio. kr.," siger Ivan Sløk.

Toplinjen i Totalbanken er videre skrumpet en smule med lidt over en mio. kr. til 158 mio. kr., mens nedskrivninger på udlån er gået fra at være en indtægt på knap 5 mio. kr. til at være en udgift på 11,1 mio. kr.

Omvendt har den fynske bank kunne holde fast i kundevæksten, påpeger Ivan Sløk, som generelt er ganske tilfreds med bankens tal.

"Det har mere været tingene i samfundet, der ikke har været, som de plejer, men vores tal har næsten været straight forward. Eksempelvis kan vi konstatere, at kundetilgangen er fortsat, og at vi i gennemsnit fortsat får 10 nye kunder om dagen," påpeger bankdirektøren.

"Det er fortsat, selvom der har været corona, og omverdenen har set anderledes ud. Det er vi egentlig overraskede over," indrømmer han.

Set i lyset af coronapandemien, hjælpepakker og alt derimellem er der derfor, ifølge Ivan Sløk, ingen grund til at pakke sig ind i beskedenhed.

"Det kan godt være, bestyrelsen ikke har skrevet, at de synes, det er et meget tilfredsstillende resultat, men det bunder nok i en jysk beskeden - selvom vi godt nok på Fyn," siger Ivan Sløk.

Da den sidste bastion faldt

Totalbanken var et af de sidste pengeinstitutter i landet, og den sidste på Fyn, som indførte negative renter for privatkunder.

De negative renter blev indført ved årsskiftet, hvorfor der slet ikke er nogen indtægter fra negative renter at finde i årsregnskabet for 2020.

Indlånene hos Totalbanken steg da også med 11 pct., men det er nok ikke et billede, der vil gentage sig i 2021, vurderer Ivan Sløk.

"Jeg tror ikke, vores indlån vil stige med 11 pct. i 2021 - det håber jeg ikke. Men noget af det skyldes hjælpepakker fra staten, og coronasituationen kommer til at definere noget af det her," siger bankdirektøren, som forventer, at indlånene falder, når det for alvor bliver muligt for folk at bruge penge igen.

Heldige - ikke dygtige

Nedskrivningerne på udlån voksede med 16,1 mio. kr. i 2020, hvilket skal ses i lyset af, at det ledelsesmæssige tillæg blev fordoblet fra fem til 10 mio. kr. som følge af coronausikkerheder.

I 2021 forventer Ivan Sløk dog ikke, at han vil se stribevis af konkurser fra bankens kunder.

"Det skal ikke lyde, som om jeg er jubelidiot, men vi kan ikke se, at særligt mange af vores kunder skulle være hårdt konkurstruede. Vi kigger heller ikke ind i, at der er stor efterspørgsel efter likvider til at betale moms 1. marts eksempelvis," siger han og fortsætter.

"Hvis samfundet fortsætter den balancegang, det har nu, tror jeg, at rigtig mange af vores kunder vil komme igennem det her uden udfordringer," lyder vurderingen.

Ivan Sløk påpeger dog, at den overvejende del af bankens kunder heldigvis ikke er i de erhverv, som er hårdest ramt af corona.

"Vi er i den heldige situation - for det er held - at vi ikke er i mange af de brancher, som er hårdest ramt af corona som for eksempel forlystelsesbranchen og hotel- og restaurationsbranchen. Men det er ikke, fordi vi er dygtige, det er, fordi vi er heldige," siger bankdirektøren, som hæfter sig ved, at mange håndværkerkunder har godt gang i hjulene under corona.

Set i lyset af den optimisme, er det så ikke nogle pessimistiske forventninger, I har til 2021?

"Jo," lyder det korte svar først, inden Ivan Søft uddyber, hvorfor Totalbanken forventer at lande et resultat før skat i 2021 i niveauet 30-40 mio. kr.

"Det er det bedste bud. Jeg vil da være skuffet, hvis ikke vi er i stand til at realisere de tal, vi har lagt ud. Det er ikke et optimistisk budget, og jeg håber da også, at vi gør det bedre end det," siger han.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs