Erfarne finansfolk på vej med ny bank

En række erfarne finansmænd er på vej til at stifte en ny bank, der med teknisk snilde skal levere hidtil usete ydelser til erhvervssegmentet.
Foto: Lars Krabbe/ERH
Foto: Lars Krabbe/ERH

En gruppe erhvervsfolk er på vej til at stifte en ny fintech-bank med fokus på erhvervskunder.

Det erfarer FinansWatch.

Der er tale om en skare af meget erfarne folk, hvor CV’et tæller danske såvel som internationale – og i særdeleshed britiske – banker og finansielle institutioner.

Fokus er at lave en fintech-bank, der har en særligt specialiseret viden til de mindre erhvervskunder. 

Selskabet hedder Fintech Solutions ApS, og personkredsen er ligesom ejerkredsen bred. Direktøren er Michael Hurup Andersen, og på en hjemmeside for den store Riskminds-fintech-konference i december 2021, lyder det:

”Michael er en fintech-entreprenør, som i øjeblikket bygger en fremtidssikret virksomhedsudlånsbank med et fokus på at løse SMV-kundernes smertepunkter. Ideen er at bruge værktøjer og indsigter, som tidligere har været forbeholdt større og mere velkapitaliserede virksomheder, for at hjælpe SMV’er med at blive mere konkurrencedygtige.”

FinansWatch har været i kontakt med Michael Hurup Andersen, der ikke har nogen kommentarer for nærværende.

Det er uvist, om Fintech Solutions har ansøgt om en banklicens gennem Finanstilsynet endnu, men tilsynet oplyser, at der ikke i det forgangne eller indeværende år er givet nye banklicenser.

Tung finans og iværksættererfaring

Michael Hurup Andersen har selv en karriere i bl.a. Saxo Bank bag sig. I de senere år har han dog arbejdet i Deloittes britiske afdeling, fremgår det af Linkedin. Senest har han haft en ledende stilling i konsulentfirmaet Alvarez & Marsal. Han ejer gennem et holdingselskab en del af det nye foretagende.

Foruden Michael Hurup Andersen er også Torben Hurup Andersen – tidligere regionsdirektør og senere oprydder i FIH Erhvervsbank – med i dette holdingselskabs ejerkreds, hvilket også den pensionerede revisor Bjarne Baymler er.

Virksomhedens formand er Jeppe Brøndum. Han har det seneste årti haft rollen som chef for investoren Blackstone i Danmark. Det har i medierne været en relativt stille tilværelse. For nyligt er han dog sprunget ud som investor.

En anden investor er Christian Frahms familieselskab. Frahm var i flere år ansat i Saxo Bank, før han brød ud og stiftede sit eget fintech-selskab. Det blev solgt for 825 mio. kr. i 2016, og i efteråret 2020 fortalte han, at han nu var klar til at investere i andre fintech-selskaber. 

Også Christian Motzfeldt, der tidligere var topchef i statens investeringsselskab, Vækstfonden, er en del af bestyrelsen. Han ernærer sig i dag som professionelt bestyrelsesmedlem og investor. FinansWatch har været i kontakt med Motzfeldt, der ikke ønsker at udtale sig om Fintech Solutions, men bekræfter dog, at ”det er noget med fintech.”

Johan Lorenzen er også bestyrelsesmedlem, og han har lidt erfaring i nye finansielle virksomheder. Han er nemlig også bestyrelsesformand i fintech-selskaberne Spiir og Grandhood, ligesom han er medlem af ledelsen i ejendomsinvesteringsselskabet The Many – tidligere Brickshare. The Many har i øvrigt for nyligt fået kras kritik af Finanstilsynet.

Derudover tæller bestyrelsen Cecilia Hultén, der har haft ledende stillinger i ABN Amro, UBS og Nordea. De seneste mange år har hun beskæftiget sig som professionelt bestyrelsesmedlem og investor. 

Sidste medlem er britiske Ian Douglas Wilson, der er rådgiver for fintechselskaber.

Dybe lommer i ejerkredsen

Virksomheden er endnu ikke i drift, og regnskaberne bærer også præg deraf. Fintech Solutions ApS tabte i 2017/2018 13 mio. kr., mens det tal i 2019 voksede til 19 mio. kr., hvilket ifølge ledelsen var forventet, i og med der er tale om et udviklingsselskab. 2020-regnskabet foreligger endnu ikke, men ved udgangen af 2019 var egenkapitalen på 7,8 mio. kr., hvor der kort efter blev tilført yderligere 3 mio. kr. 

Dertil kommer, at der er et minimumskapitalkrav på 5 mio. euro, ca. 37,3 mio. kr., for en ny bank. Samtidig er risikovægtningen af lån til virksomheder højere end lån til privatkunder, hvilket betyder, at der skal reserveres mere kapital.  

Men der er da også dybe lommer i ejerkredsen. 

Den tidligere medstifter af investeringsselskabet Formuepleje, Søren Fryland Møller, der sidste år blev endeligt købt ud af koncernen, har nemlig også investeret. Det er sket gennem selskabet Equilibra.

Det samme har Jacob Wandt, der senest har været med til at starte fintech-selskabet Zenegy. Før det tjente han en formue på at sælge it-selskabet med fokus på økonomistyring, E-Conomic.

Også Jan Johan Kühl, der er partner i kapitalfonden Polaris, har skudt penge i foretagendet. Det er sket gennem hans eneejede selskab Business Synergi Group.

De to sidste medlemmer af ejerkredsen er Bjørn Damgaard Mortensen gennem Fintech Holding, som bl.a. har haft ledende roller i Nykredit-koncernen, og Rasmus Markholdt. Sidstnævnte har stiftet og solgt forskellige design- og lampevirksomheder.

Konsolidering i den etablerede sektor

Mens den etablerede banksektor de sidste mange år har budt på konsolidering, var 2019 et år med nye toner. I sidste halvdel kom både forbrugslånsbanken Facit Bank til, mens også den mere nytænkende fintech-bank Lunar kom til.

Lunar har foruden en stor vækst på markedet for privatkunder haft held til at gøre sig interessant blandt netop de mindre erhvervskunder. Seneste opgørelse fra banken selv lød på, at man hentede knap hver tredje nystiftede virksomhed ind som kunde.

Lunar startede i første omgang med at drive bank på Nykredits licens, men i 2020 tog man det endelige skift og rykkede over på sin egen licens.

Tidligere Danske Bank-chef og nyt direktionsmedlem i Lunar har genfundet gnisten i et "volatilt" startupmiljø 

Fintechs er kommet i fokus hos britisk vagthund 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også