Danske banker er blandt de mindst eksponerede over for coronaramte brancher

På europæisk plan er de danske banker blandt dem, der har givet færrest lån til nogle af de brancher, som er ramt hårdest af de økonomiske effekter fra covid-19.
Foto: Mads Frost/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Frost/Ritzau Scanpix

På baggrund af nye tal fra Den Europæiske Bankmyndighed EBA kan Finans Danmark i en ny analyse konkludere, at de danske banker er blandt dem, der har den mindste eksponering mod eksempelvis restauranter, som har været hårdt ramt af coronakrisen.

Efter at have gennemgået tallene fra EBA, som blev sendt ud tidligere på ugen, kan økonomisk direktør Jakob Legård se, at kun svenske banker har en mindre udlånseksponering til handels-, hotel- og restaurationssektoren samt rejsebureauer, altså de brancher som har stået først for, når de økonomiske effekter af covid-19 er slået igennem.

"Jo længere syd man kommer, jo mere er bankerne eksponeret mod restauranter og hoteller, og det er måske ikke så overraskende, da turistsektoren i syd fylder mere end herhjemme," siger Jakob Legård til FinansWatch.

Han fortsætter:

"Kombinerer man billedet fra EBA’s undersøgelse med, hvordan det ser ud kapitalmæssigt for de danske banker, får man et mere detaljeret billede af, at vi står rigtig godt herhjemme," siger han.

Han påstår dog ikke, at der ingen negative konsekvenser vil være for bankerne.

"Det er ikke det samme som at sige, at der ikke er flere virksomheder, som vil komme i problemer, når hjælpepakkerne trækkes tilbage, og der vil også være et negativt spillover til bankerne," siger han.

"Men da eksponeringen er begrænset, og bankerne står stærkt, giver det et beroligende billede, og det understreger vores opfattelse af en robust sektor."

Vigtig eksport

Danmark er i udpræget grad en økonomi baseret på eksport, og her har man også kunnet mærke nedgang, efter nedlukningen af samfundet herhjemme og mange andre steder ude i verden.

"Vi er et lille land, som i høj grad har fået vores velstand gennem åbenhed, så hvis eksporten falder, påvirker det også bankerne. Og det er selvfølgelig lidt problematisk, når den udenlandske efterspørgsel bremser, som vi har set det," siger den økonomiske direktør.

"Det positive er så, at vi har en eksport, som er relativt lidt konjunkturfølsom."

Jakob Legård hentyder her blandt andet til, at der bliver eksporteret mange fødevarer og medicin, samt grøn energi, som ikke er lige så følsomt som eksempelvis bilbranchen i Tyskland.

Flere af de banker, vi har talt med, mener, at der kan komme et ryk i 3. kvartal med konkurser og problemer. Hvordan ser I situationen?

"Man kan sige, at den tid, der er gået godt, kommer ikke dårligt igen. Vi har været nogle måneder igennem, hvor det kunne være gået rigtig skidt, men hvor vi givet omstændighederne er kommet ganske fornuftigt ud."

Bankchefer ser katastrofen udeblive – men holder fast i nedskrivninger og lægger til 

Han advarer dog om, at virussen stadig er derude, og hvis der pludselig skulle komme en anden bølge af smitteudbrud herhjemme, efter hjemmepakkerne er udløbet, kan der blive tale om en noget anden situation.

"Så vi skal overvåge alt det, vi kan overvåge, og holde alle muligheder åbne for at understøtte realøkonomien," siger han.

Tryg ved feriepenge

Og apropos understøttelse af realøkonomien synes en førtidig udbetaling af danskernes opsparede feriepenge at være et realistisk bud på en del af den stimuluspakke, som skal understøtte økonomien.

Den bliver der i disse dage forhandlet om på Christiansborg. Og selvom feriepengene umiddelbart vil gribe ind i danske virksomheders likvider, så er det ikke noget, der bekymrer Jakob Legård.

Da FinansWatch spørger den økonomiske direktør, om han kan frygte for likviditetsproblemer, hvis det skulle ske, svarer han:

"Jeg er sikker på, at man kan finde en konstruktion, hvor det kan undgås, så det er ikke noget, vi umiddelbart er bange for."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også