FinansWatch

Swedbank får milliardbøde for manglende hvidvaskkontrol

De svenske myndigheder har idømt Swedbank en bøde på 4 milliarder svenske kroner for manglende hvidvaskkontrol (Opdateret).

Foto: INTS KALNINS/REUTERS / X02120

Den svenske storbank Swedbank er blevet idømt en bøde på 4 mia. svenske kr. af de svenske finansmyndigheder - Finansinspektionen. Det svarer til ca. 2,7 mia. danske kr.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra myndighederne.

Banken får også en advarsel og har ifølge myndigheder haft alvorlige mangler i sin hvidvaskkontrol primært i Baltikum. En politimæssig efterforskning i Estland vil afgøre, om hvidvaskning af penge eller andre kriminelle handlinger har fundet sted, lyder det.

"Swedbank har haft alvorlige mangler i risikostyringen om hvidvask i bankens baltiske virksomhed," skriver myndighederne.

"Undersøgelsen viser, at Swedbank har været opmærksom på mistanke om hvidvaskning af penge i Baltikum. På trods af adskillige interne og eksterne rapporter, der advarede om mangler i de baltiske datterselskaber og risikoen for hvidvaskning af penge, tog banken ikke ordentlig og tilstrækkelig handling. FI fandt også en række eksempler på, hvordan banken tilbageholdt dokumentation og information fra FI, som efterfølgende viser alvoren i situationen," lyder det blandt andet i meddelelsen.

Det vurderes af myndighederne, at bøden ikke sætter bankens drift i fare.

Sagen om Swedbank er ofte blevet sammenlignet med den om Danske Bank og hvidvask i Estland. Her har myndighederne endnu ikke fældet dom i sagen.

Undersøgelsen af Swedbank dækker perioden 2015 til første kvartal af 2019.

Swedbank havde frem til foråret 2019 en dansk topchef i form af Birgitte Bonnesen, der dog forlod banken, i takt med at der kom flere afsløringer frem om mulig hvidvask.

Opdateret kl. 18.51 med yderligere oplysninger om sagen.

Swedbank indrømmer: Har muligvis brudt amerikanske sanktioner

Fyret dansk topchef i svensk storbank kaldt til afhøring hos politiet

Swedbank rydder ud i bestyrelse fra hvidvaskskandale

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs