FinansWatch

Teknik kan mudre indførslen af negative renter til privatkunder i bankerne

Flere banker ligger på lur for at følge efter Jyske Bank og indføre negative renter til privatkunder, men tekniske og praktiske udfordringer betyder, at det i øjeblikket kan være svært at gøre for mange af landets banker.

Foto: Spar Nord/PR

Velhavende privatkunder i hovedparten af landets banker kan ånde lettet op lidt endnu. Således begrænser tekniske udfordringer og praktiske spørgsmål i øjeblikket mange af landets banker i at indføre negative renter til privatkunder.

Hvis en formuende kunde eksempelvis overføre dele af sit indlån til sine børns konti, hvad skal man som pengeinstitut da gøre? Det og mange andre er spørgsmål, som optager landets banker lige nu.

Konkret vil der for de banker nemlig være et stort selvstændigt arbejde forbundet med at indføre negative renter til privatkunder.

"Teknisk set giver vores systemløsninger mulighed for negativ rente, men det vil være forbundet med et meget stort arbejde for pengeinstitutterne. Løsningerne er født til positiv rente – ikke til negativ," lyder det i et svar fra presseafdelingen i SDC, der blandt andet servicerer Lån & Spar, Sparekassen Kronjylland, Middelfart Sparekasse og Sparekassen Vendsyssel.

"Vi vil sammen med vores pengeinstitutter vurdere behovet for at tilpasse vores systemløsninger til den ændrede rentesituation," lyder det videre.

Spar Nords renteplan forsinket

BEC - som blandt andet har Arbejdernes Landsbank, Spar Nord og Nykredit i folden - oplyser til FinansWatch, at det også rent teknisk er muligt for medlemsbankerne at indføre negative renter for privatkunderne.

Men BEC oplyser videre, at negative renter er et nyt territorium, og "derfor kan der godt være nye principper og arbejdsgange, som pengeinstitutterne lige skal have tænkt igennem, hvordan de vil håndtere, og om det afføder noget, de vil bede os om at it-understøtte," lyder det fra BEC's presseafdeling.

I sidste uge meldte Spar Nord ud, at man ville præsentere en plan i denne uge for negative indlånsrenter til privatkunder, men Spar Nord meldte i går, torsdag, ud, at man måtte udskyde planen.

Banken fortæller, at det primært er praktiske spørgsmål om den konkrete udmøntning af løsningen, som har udskudt beslutningen om de negative renter.

Ni banker kan indføre negative renter for private

Jyske Bank og Sydbank har som de foreløbigt eneste banker valgt at indføre negative renter til privatkunder.

Når de banker har kunnet indføre negative renter, skyldes det blandt andet, at det er sket i regi af datacentralen Bankdata, for hvis medlemsbanker det rent teknisk altså er muligt at indføre negative indlånsrenter for privatkunder.

Medlemmerne af Bankdata tæller ud over Jyske Bank og Sydbank også Alm. Brand Bank, Djurslands Bank, Kreditbanken, Nordfyns Bank Ringkjøbing Landbobank, Skjern Bank og Sparekassen Sjælland-Fyn.

For disse banker er der altså åbnet en motorvej for at indføre negative indlånsrenter til privatkunder.

FinansWatch kunne i sidste uge fortælle, at flere banker er klar på at indføre negative renter. Den helt store udrulning kommer dog formentlig først, når alle datacentralerne har fået mere erfaring med området og gjort det teknisk mere gnidningsfrit for deres banker.

Jyske Bank udløser rentelavine: Flere banker på vej med negative renter

Arbejderbank kravler ned fra træet – indfører negative renter til erhverv

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere