FinansWatch

Bagmænd fik milliardfradrag i hemmeligt forlig med styrelse

I et forlig med bagmænd i sagen om svindel med udbytteskat har bagmænd fået lov at trække deres udgifter fra. Skattestyrelsen går dog i rette med de nye oplysninger.

Ved et pressemøde i sidste uge i Skattestyrelsen mente fagdirektør, Steen Bechmann Jacobsen (midten) ikke, at der var givet rabat i sagen. | Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Nogle bagmænd har i en meget omtalt sag om svindel med dansk udbytteskat fået lov til at trække milliarder fra i det forlig, de har indgået med Skattestyrelsen.

Det skriver Politiken og TV2, der sammen med tyske Süddeutsche Zeitung og det belgisk magasin Knack har fået fat i den 51 siders hemmeligstemplede forligsaftale.

Af den fremgår det, at de fik ikke de hidtil udmeldte 2,9 milliarder kroner ud af den danske statskasse, men derimod 4,1 milliard kroner.

Alligevel er det langtfra hele beløbet, som bliver betalt retur. I aftalen er Skattestyrelsen gået med til, at bagmændene skal betale 1,6 milliarder retur.

Det skyldes blandt andet, at bagmændene har fået lov at trække deres udgifter i forbindelse med udførelsen af svindlen fra.

Den løsning er absurd, mener juraprofessor Eva Smith, der har læst forliget igennem. Hun sammenligner fradraget med, at en person bryder ind i en villa, tager 20.000 kroner fra et pengeskab, men bliver taget af ejeren, som kræver sine penge retur.

"Så siger han: "Nej, nej, det kan du ikke få, fordi jeg har købt en skærebrænder, den kostede 2000, og jeg har snakket med en ekspert i, hvordan man stopper jeres tyverialarm inden, og han vil have 4000. Der var en, der holdt vagt for mig, han vil have 3000, så de penge skal jo trækkes fra," siger hun til TV2.

De to danske medier bragte tidligere på ugen navne på to personer i USA, som skulle være bagmænd i et netværk, der har trukket de 4,1 milliard kroner ud af Danmark. De hedder Matthew Stein og Jerome Lhote.

Da daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) på et pressemøde i maj kunne fortælle, at der var indgået et forlig, blev det fortalt, at forligspartnerens andel i den formodede svindel løb op i et "beløb på samlet 2,9 milliarder" kroner.

Ifølge forligsdokumentet er det derimod "mere end 4,1 milliard kroner". Hverken det beløb eller muligheden for at trække udgifter fra blev nævnt under pressemødet.

"Der er altså ikke givet nogen former for rabat eller lignende i forbindelse med det her forlig," sagde Steen Bechmann Jacobsen, ansvarlig direktør i Skattestyrelsen, derimod dengang.

Svindlen skulle være sket fra 2012 til 2015, og i alt mener Skattestyrelsen, at den danske stat blev snydt for 12,7 milliarder kroner.

Rune Lund, der er skatteordfører for Enhedslisten, finder fradraget provokerende.

"Sådan tror jeg også de fleste andre borgere i vores land har det. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi får på plads, hvad der er op og ned i det her forlig. Og hvis det er et dårligt forlig, skal vi ikke indgå flere dårlige forlig i den sag her," siger han til Ritzau.

Karsten Lauritzen har ikke ønsket at udtale sig til TV2 eller Politiken i sagen. Onsdag aften har det heller ikke været muligt for Ritzau at få en kommentar.

Sent onsdag aften skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse, at flere medier "bringer urigtige oplysninger og beskyldninger" i forbindelse med forliget.

"Vi har ad flere omgange forklaret blandt andet TV2, hvordan dette – ret komplicerede – forlig er sat sammen," siger direktør i Skattestyrelsen Merete Agergaard i meddelelsen.

"Det lader dog ikke til, at det er lykkes. Måske fordi vi i vores kommunikation er nødt til at overholde både vores tavshedspligt og den fortrolighed, som forliget er bygget på," tilføjer hun.

Mere fra FinansWatch

Instabank sagsøger Lunar efter droppet opkøb

Afblæsningen af Lunars opkøb af norske Instabank står nu til at udløse et søgsmål mod den danske fintechbank. ”Vi regner med, at næsten alle aktionærer vil være med,” siger adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs