FinansWatch

Euro bølgede frem og tilbage efter lempeligere ECB-meldinger

Valutamarkedet havde svært ved at finde sig til rette efter torsdagens pressemøder i Den Europæiske Centralbank (ECB), der åbnede for større pengepolitiske lempelser.

Foto: Ralph Orlowski / Reuters / Ritzau Scanpix

Der var ingen tvivl om, at chefen for den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, har fået et mindre positivt syn på den europæiske økonomi, da han bød velkommen på et pressemøde torsdag eftermiddag.

Det førte umiddelbart efter udmeldingerne fra centralbanken, der fastholdt den ledende rente, til skvulp på valutamarkederne, og euro blev kort efter rentemeddelelsen svækket over for dollar.

Investorerne har dog tilsyneladende lidt svært ved at finde ud af, hvilket ben de skal stå op, for det varede heller ikke længe, før den fælleseuropæiske har hentet en del af det tabte tilbage igen.

Torsdag omkring klokken 15.00 dansk tid lå euro endda en smule styrket over for dollar, hvis man sammenligner med niveauet ved dansk lukketid onsdag eftermiddag.

Imødeset rentemøde

Rentemødet i Den Europæiske Centralbank, ECB, var et af de mest imødesete længe, og det var især kommentarerne fra centralbankchef Mario Draghi, der tiltrak sig den helt store opmærksomhed.

Flere i markedet forventede allerede forud for rentemødet, at ECB-chefen ville signalere lempelser i pengepolitikken, og det gjorde han også på det efterfølgende pressemøde.

Her udtalte han blandt andet, at centralbanken ser et behov for væsentlig pengepolitisk stimuli, skriver Bloomberg News. Han fortalte, at stadig flere forskellige faktorer, der spiller ind i forhold til den globale vækst, har pilen nedad.

Samtidig betegnede han udsigterne for den økonomiske vækst i eurozonen som "værre og værre", og han fremhævede også, at det er blevet mindre sandsynligt, at væksten kan tage til i anden halvdel af 2019. Særligt et brexit uden aftale er ifølge Draghi en stor risikofaktor for vækstudsigterne

Chefanalytiker i Sydbank Søren V. Kristensen hæfter sig i rentemeddelelsen ved, at centralbankchefen åbner op for rentenedsættelser allerede på det kommende møde i september.

"Han åbner til gengæld op for, at renten kan blive sænket på det kommende rentemøde. Han indfører nemlig en formulering om, at ECB's styringsrente vil forblive på det nuværende niveau eller lavere frem mod andet halvår 2020," skriver Søren V. Kristensen i en kommentar.

Samtidig åbner Draghi op for, at ECB kan genstarte seddelpressen og starte opkøbet af obligationer for nye penge, fortsætter han.

Mere fra FinansWatch

Pensionister i pengenød - her er hele artikelserien

I en stribe artikler har FinansWatch sat spot på det faktum, at landets pensionister og pensionselskaber på vidt forskellig vis håndterer en situation, hvor markedsrenteprodukterne er hårdt udfordrede og vil levere markant lavere udbetalinger end tidligere. Få overblikket her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs