FinansWatch

S-pensionsplaner skrottet fra regeringsaftale til allersidst

Pensionsplaner fra S blev skrevet ud af regeringsaftalen, dagen før den faldt på plads, viser udkast.

Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet, Pia Olsen Dyhr fra SF, Pernille Skipper fra Enhedslisten og Morten Østergaard fra Radikale efter de afsluttede regeringsforhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg tirsdag aften. | Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet gik igennem valgkampen med et klart mål om at hjælpe nedslidte danskere. Men til sidst i regeringsforhandlingerne måtte partiet bukke sig og skrive pensionsplanerne ud af aftalen.

Det skriver Jyllands-Posten, der er i besiddelse af et lækket aftaleudkast fra mandag 24. juni. Tirsdag tæt på midnat faldt aftalen på plads.

Helt frem til den 24. juni stod i udkastet mellem Socialdemokratiet og støttepartierne, at en ny regering ville arbejde for, at "nedslidte lønmodtagere får bedre muligheder for værdigt at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet".

Men det blev altså fjernet i sidste øjeblik. I den endelige aftale mellem Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten bliver retten til tidlig folkepension, som De Radikale har været imod, ikke nævnt med ét ord.

Forbundsformand i FOA Mona Striib er overordnet set tilfreds med regeringsaftalen.

"Men det er da ærgerligt, at lige præcis det element ikke var med i aftalen. Til gengæld har vi tillid til, at det fortsat er noget, der optager statsministeren," siger hun til Ritzau.

Forbundssekretær i fagforbundet 3F Søren Heisel tror stadig på, at der kan findes en løsning.

"Mette Frederiksen har ingen bindinger, men kan afsøge et flertal i Folketinget, så vi kan få en model, der virker for de nedslidte. Jeg har noteret mig, at noget nær det første, statsministeren sagde i dag, var, at hun selv vil sætte sig i spidsen for at finde en løsning. I 3F er vi klar til at bidrage til at sikre en løsning," siger han i en skriftlig kommentar.

Efter valget er der et flertal i Folketinget, som er imod S-planen om tidlig pension.

De Radikale og Dansk Folkeparti har sagt, at de ikke vil være med til at gennemføre differentieret pensionsalder i denne valgperiode, fordi det vil bryde med forliget om den stigende pensionsalder.

Hverken Socialdemokratiet, De Radikale, SF eller Enhedslisten har over for Jyllands-Posten ønsket at kommentere, hvorfor afsnittet om værdig tilbagetrækning blev slettet.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag præsenterede sin nye regering foran Amalienborg, fastslog hun, at den allerførste opgave bliver at sikre "en ret til tidligere pension for nedslidte".

Pensionslobby til ny regering: Husk nu grundigt benarbejde inden nye reformer  

Ingen aftale om særskat på banker: Sådan rammer rød bloks aftale finanssektoren 

Mere fra FinansWatch

Finanstilsynet langer flere påbud ud til PFA

Inspektion i 2020 har resulteret i en stribe påbud fra Finanstilsynet til PFA. Ifølge topchef har pensionsselskabet enten allerede rettet op på de områder, som Finanstilsynet har rettet kritisk fokus på, eller er i gang med det.

Rådgiver: Provisionsforbuddet fungerer ikke i Danmark

Provisionsforbuddet fungerer ikke i Danmark, fordi det i vid udstrækning er banker, der ejer investeringsforeningerne, mener investeringsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen. Han ser frem til, at Finanstilsynet vil undersøge området.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs