Danske bankers tab på netbank-angreb steg 53 pct. i 2017

De danske bankers samlede tab på netbank-angreb steg i 2017 med 53 pct., viser indberetninger til brancheorganisationen Finans Danmark. Det skyldes primært, at kriminelle aflurede netbank-koder på pc'ere placeret på landets biblioteker.
Kriminelle misbrugte sidste år i stor stil pc'ere på biblioteker for at begå netbank-indbrud, fortæller Finans Danmark. | Foto: /Finn Frandsen/ritzau Scanpix
Kriminelle misbrugte sidste år i stor stil pc'ere på biblioteker for at begå netbank-indbrud, fortæller Finans Danmark. | Foto: /Finn Frandsen/ritzau Scanpix

De danske banker tabte ifølge indberetninger til brancheorganisationen Finans Danmark sidste år i alt 11 mio. kr. på netbank-angreb. Det er en stigning på knap 53 pct. fra de ca. 7,2 mio. kr. der blev tabt i 2016.

Omvendt viser bankernes indberetninger, at omfanget af angreb gennem såkaldt "social engineering", hvor kriminelle forsøger at lokke adgangskoder ud af danskerne, er faldet fra 1.790 sager i 2016 til 792 sager i 2017. Og tabene på den type angreb faldt fra ca. 6,3 mio. kr. til ca. 5,7 mio. kr.

"Stigningen i det samlede tab skal dog ses i sammenhæng med "bibliotekssagerne," der dækker over en række konkrete hændelser rettet mod pc’er placeret på offentlige biblioteker rundt i landet. Her havde kriminelle installeret en såkaldt "keylogger" på udvalgte pc’er," skriver Finans Danmark i en pressemeddelelse, der fortsætter:

"Det samlede tab i 2017 som følge af bibliotekssagerne er på ca. 3,2 mio. Bankerne har i samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen og Nets i december 2017 etableret en løsning, der forhindrer lignende sager i fremtiden. Ud over bibliotekssagerne er der set en stigning i antallet af sager inden for diverse former for bedrageri."

”Modregner vi tabet på bibliotekssagerne, er det samlede tab som følge af netbank misbrug for 2017 på niveau med 2016. Det er derfor vurderingen, at det samlede tab for 2017 fortsat er på et acceptabelt niveau,” lyder det i pressemeddelelsen fra Finans Danmarks digitaliseringsdirektør, Michael Busk-Jepsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også