Synd i pavens hjemby: Tidligere topchef for Vatikanets bank tiltalt for underslæb

Den tidligere formand for Vatikanets bank Angelo Caloia er tiltalt for at have begået underslæb og hvidvask. Det skriver The Wall Street Journal.

Der er blevet syndet i Vatikanstaten, som er der, hvor paven og den romersk-katolske kirke holder til.

Tidligere formand for Vatikanets bank, Angelo Caloia, og hans advokat, Gabriele Luizzo, er tiltalt for at have begået underslæb og hvidvask. Det skriver The Wall Street Journal.

Angelo Caloia og Gabriele Luizzo står anklaget for at have genereret tab for mere end 50 mio. euro, svarende til 372 mio. kr., i Vatikanets bank, hvis officielle navn er Institut for Religionsværkerne.

De to er tiltalte for ulovligt at have solgt vatikanske ejendomme i perioden 2001-2008. Den tidligere formand og advokatens handlinger har ifølge Vatikanet resulteret i, at "en betydelig del af bankens ejendomsaktiver er blevet bortskaffet." Vatikanet har endnu ikke givet flere oplysninger i sagen.

Angelo Caloia og Gabriele Luizzo vil blive stillet for en vatikansk domstol 15. marts. De nægter sig begge skyldige i at begået ulovligheder.

Anklagen mod Angelo Caloia og Gabriele Luizzo kommer efter en større oprydning i banken, som i længere tid har været præget af anklager om hvidvask og dårlig ledelse. I 2010 etablerede den daværende pave en finansiel vagthund, som skulle overvåge bankens overholdelse af internationale love.

Efter vagthundens implementering blev der gennemført en række reformer i banken, som den nuværende pave har videreført. Vatikanets bank har fået ros for at have lukket en lang række af kontoer i kampen mod hvidvask. Ifølge Vatikanets bank blev disse kontoer lukket, fordi de ikke var i overensstemmelse med bankens mission om at tjene "religionens arbejde."

Færre mistænkelige transaktioner i Vatikanbanken 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også