Forståelse, opgør og russere i Straarups afskedssange

Det er opgørene, reflektioner og de kommende udfordringer, der dominerer i dagens to store afskedsinterviews med Danske Banks Peter Straarup.
Foto: MARTIN BUBANDT
Foto: MARTIN BUBANDT

Der er både blik tilbage til de unge år som nyankommen fra Jylland, til kontroverserne med Hafnia og Stein Bagger, og til den hurtige vækst, der siden havde sin andel i krisen og trak finanssektorens image i sølet, når Peter Straarup i dag i to store interviews med dagbladet Børsen og Berlingske gør status over et langt liv i finansverdenen.

"Jobbet har ædt mit liv. Min kone har spurgt, om det var det her værd. Det har hun spurgt om mange gange. Men jeg har ikke tænkt over det på den måde. Jeg har været hvirvlet ind i det og følt et vist ansvar,” siger Peter Straarup til Børsen, der kom til banken uden drømme om at nå toppen.

“Da jeg startede i banken havde jeg ikke nogen opfattelse af, at jeg kunne blive koncernchef. Jeg var en halv bondedreng fra Jylland, og jeg anede intet om, hvordan de øverste dele af banken fungerede. En statsminister og en ordførende direktør for Danske Bank føltes på dette tidspunkt lige fjerne. Jeg har ikke på noget tidspunkt i mine yngre år haft nogen fornemmelse af, at jeg havde potentiale til de stillinger, som jeg så efterfølgende har fået,” siger Straarup til Børsen, og fortæller, at selv om han igennem tiden både er blevet råbt af på gaden og har fået anonyme trusselbreve, så kan han stadig godt lide at gå på gaden i København.

Og så forstår han til dels den kritik, der de sidste år er væltet ned over bankerne.

"Bankerne bliver syndebukke. Folk fokuserer på toppen og den rigeste del af samfundet i USA, og man må også konstatere, at den store middelklasse i USA ikke har fået så meget ud af velstandsudviklingen som de rigeste ti procent i USA. Det skaber utilfredshed og giver et pres mod topchefer og den finansielle sektor, hvor der er tjent enorme summer. Helt så voldsomt er det ikke i Danmark. Men kritikken er forståelig, og set i bankspejlet må vi da også indrømme, at der har været for meget fart på i den finansielle sektor," siger han til Berlingske, som han også fortæller, at hans næste år måske vil byde på et begrænset antal bestyrelsesposter, men ellers først og fremmest har Tolstojs epos "Krig og Fred" længe ventet i reolen.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også