Landmænd vil ikke beskyldes for bankkrak

LRØ-økonom kalder professors udtalelse for en sandhed med modifikationer.
Af CHRISTIAN MUNK JENSEN, epn.dk

Landbruget har den seneste tid fået en stor del af skylden for at små banker er i knibe, fordi de har store lån, som ikke kan vedligeholdes. Det kom blandt andet til udtryk i går, da professor Finn Østrup fra CBS udtalte til Ekstra Bladet:

"Mange banker, også de store, står til store tab på deres udlån til landbruget. For samtidig med, at landmændenes kreditværdighed nu er faldet, fordi deres jord er mindre værd, tjener de stort set ingen penge."

Men Hans Fink, cheføkonom i LRØ, kan ikke genkende det billede. LRØ er en rådgivningsvirksomhed under Dansk Landbrugsrådgivning, og her er det ikke Hans Finks oplevelse, at landmændene er skyld i bankernes dårlige økonomi.

Flere facetter af sandheden

"At landbrugets gæld er en tikkende bombe under bankerne, er en sandhed med modifikationer, og det er ikke en forværring i landbruget, der giver eventuelle krak i bankverdenen," siger han.

Et at punkter, han kritiserer ved Finn Østrups udtalelse, er udsagnet om, at landbruget samlede gæld er på 350 mia. kr., hvilket er lige så meget som bankernes samlede egenkapital. Men Hans Fink har en tilføjelse til Finn Østrups tal:

"Landbrugets bankgæld udgør 64 mia. kr., viser opgørelser fra Landbrug&Fødevarer, resten er i grove træk realkreditgæld. Jeg vurderer, at det er bankerne, der kommer til at lide tab i de sager, vi kender til, mens realkreditinstitutterne formentlig kun indkasserer få tab via deres bedre prioritetsstilling."

Ikke kun landbrugets skyld

Hans Fink peger på at mange af landmændene er i at få nedbragt deres bankgæld:

"Vi oplever, at langt de fleste af vores landbrugskunder kan og vil servicere deres gæld, og at deres likviditetsmæssige forhold hænger sammen. De har ikke overbelånt deres ejendomme og kan servicere både realkredit- og bankgæld. De kan måske ikke afdrage i det omfang, både bank og kunde kunne ønske, men der er en likviditetsmæssig sammenhæng i tingene."

"Vi ved, situationen er alvorlig for bankerne i øjeblikket, men det er ikke alene landbruget, der er årsagen. Der er mange andre forklaringer på, at bankerne er sårbare," siger Hans Fink

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også