Økonomer: Adskillige banker må lukke i 2012

Det er langt fra slut med bankkrak eller tvungne fusioner i den danske bankverden.
AF RITZAU FINANS

I 2012 kan vi se frem til en stribe yderligere bankkrak, forudser en række af landets førende økonomer i Ritzaus Økonomiske Panel.

"En række banker har haft svært ved at leve op til solvenskravene de seneste år, og de finansielle markeder er ikke på nogen måde tøet op. Det gør det svært for de banker, der ikke har det bedste ry, at skaffe den nødvendige kapital. Det betyder, at de er tvunget til at kigge sig om efter fusionspartnere, siger Dansk Metals cheføkonom Allan Lyngsø Madsen, der er blandt de økonomer, der har deltaget i rundspørgen.

Han understreger, at den økonomiske krise gør bankernes situation endnu vanskeligere, da den øgede ledighed betyder, at sikkerheden for bankernes udlån til private bliver ringere, samtidig med at sikkerheden for udlån til virksomheder og landbrug også bliver svagere.

"Hvis vi ser frem det næste halve til hele år forventer vi, at pilen (for ledigheden, red.) peger op, både generelt og for vores eget område. Vi skal ind i sidste del af året og 2013, før beskæftigelsen vender i den rigtige retning," siger Allan Lyngsø Madsen

En femtedel af de adspurgte økonomer venter, at fem banker vil lukke eller være nødt til at fusionere, mens 15 pct., heriblandt Allan Lyngsø Madsen, regner med, at det vil ske for 10 eller flere banker.

Ingen af de 40 økonomer i panelet tror, at vi slipper helt for banklukninger i år.

I 2011 måtte Amagerbanken, Fjordbank Mors og Max Bank overdrage nøglerne til statens afviklingsselskab Finansiel Stabilitet. Der blev i årets løb gennemført fusioner i en række mindre pengeinstitutter, blandt andet blev Sparekassen Limfjorden og Sparekassen Vendsyssel lagt sammen, mens Østjydsk Bank overtog Fruering-Vitved Sparekasse.

Derudover har Finansiel Stabilitet i en række tilfælde videresolgt de sunde dele af de overtagne banker til andre spillere i branchen. Således købte færøske Banknordik en stor bid af Amagerbanken, mens Jyske Bank har overtaget hovedparten af Fjordbank Mors' kunder og Sparekassen Sjælland har købt det meste af Max Bank.

Konsolidering har længe været et tema for den danske bankbranche, der har utroligt mange små spillere sammenlignet med andre lande. Da den tidligere regering i sensommeren fandt på Bankpakke IV var formålet netop at anspore bankerne til at slå sig sammen for derved at stå stærkere. Bankpakken betyder, at en solid bank kan få en såkaldt medgift, hvis den overtager en nødlidende bank.

Flere centrale aktører, herunder Finansiel Stabilitets formand, Henning Kruse Petersen, har dog udtrykt skepsis for, om medgiften vil have den ønskede effekt 40 af landets førende økonomer fra universiteter, finansielle virksomheder og interesseorganisationer har deltaget i Ritzaus Økonomiske Panel.

Ritzau Finans

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også