Banker holdt hemmelige i ejendoms-prospekt

Fire danske banker var både på sælger og købers side i en stor og kompliceret ejendomshandel, der lukkede før jul. Kun to af bankerne lykkedes dog helt med handlen.

Der står, hvem der køber.

Sælgernes navne kan man derimod lede både længe og forgæves efter i det mere end femhundrede sider lange børsprospekt fra ejendomskoncernen Victoria Properties netop gennemførte aktieudstedelse.

Udstedelsen skulle hovedsagligt betale et forfaldent lån i FIH - men også, til gengæld for aktier og kontanter, sikre koncernen en række tyske ejendomme, som flere danske banker havde fået på bøgerne via kollapset i Griffin-koncernen i 2008.

I prospektet benævnes sælgerne af en række tyske ejendomme, koncernen vil overtage, kun som ’Sælger 1’, ’Sælger 2’, ’Sælger 3’ og ’Sælger 4’, alt imens man andetsteds gør klart, at fire danske banker er klar til at finansiere en del af handlen mod aktier.

Begge sider

Det drejer sig dog både for køber og sælgers vedkommende om Spar Lolland, Sparekassen Himmerland, Alm. Brand Bank og Ringkjøbing Landbobank, der til gengæld for en blanding kontanter og aktier ville sælge deres fordringer i tyske ejendomme til underkurs.

I forhold til de fire banker undrer det lidt, at I skriver et mere end fem hundrede sider langt prospekt uden at nævne, at det er dem, der står som sælgere?

”Ja. Vi har ikke ønsket eller haft brug for at nævne de navne, og det har heller ikke været et krav fra Finanstilsynet," siger adm. direktør i Victoria Properties Peter Westphal til FinansWatch.

Men bankerne står jo lidt på begge sider af handlen – der er både med i emissionen, men vil også sælge deres ejendomme..

”Indtil handlen er afviklet, har de kun interesse som sælger – det er først efter handlen er afviklet, de bliver medejere af Victoria.”

To vindere

Men det er kun for to af de fire pengeinstitutter, at manøvren er endt nogenlunde lykkeligt. For Spar Lolland og Ringkjøbing Landbobank slap - til gengæld for at sælge gæld og købe aktier til overkurs – af med de tyske ejendomsengagementer, bankerne endte med på bøgerne efter kollapset i Griffin V-projektet tilbage i 2008.

Det gjorde ejermændene af broderparten af ejendommene, fonden bag Sparekassen Himmerland - hvor sparekassen har placeret de tabsgivende ejendomme - og Alm. Brand Bank til gengæld ikke. Der blev simpelthen ikke rejst nok penge ved emissionen til, at Victoria umiddelbart kunne indfri sin bridgefinansiering på lige over 160 mio. kr. i FIH, og samtidig købe alle ejendommene, der samlet er vurderet til ca. en mia. kr., ud af bankerne.

60 procent aktier

Faktisk blev det kun til 166 mio. kr. ved emissionen, hvor det lykkedes ifølge Victoria at erhverve ejendomme for ca. 240 mio. kr. Alligevel er Spar Lolland og Ringkjøbing gået fra bordet med penge i lommen, lyder det fra Peter Westphal.

Så vidt man kan se spiser tilbagebetalingen til FIH (på 161,9 mio. kr., red.) stort set hele provenuet på 166,5 mio. kr. Hvad har bankerne fået til gengæld for de her ejendomme – har det kun været aktier?

”De handler vi har lukket nu, har vi også givet kontanter for. Aftalen har hele tiden været, at bankerne skulle betales 40 pct. i kontanter og 60 pct. i aktier, og sådan er det også gået med de to handler.”

Victoria Properties håber stadig at kunne købe de resterende tyske ejendomsselskaber.

”Jeg håber stærkt på, at vi kan få købt resten af ejendommene ud i løbet af januar måned," siger Peter Westphal.

Hvad er sandsynligheden for, at det lykkes?

”Den vil jeg give over 50 pct.”

Men I skal vel ikke hente mere kapital?

”Vi må se på hvilke løsningsmuligheder, der kan findes. Jeg tror, at der kan findes en løsning.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også