FinansWatch

Økonom: Skat er den billigste bank

Glem kassekreditten i banken lidt. Der er lige nu billigere at skylde Skat penge.

Tidligere skulle man sørge for at nedbringe sin restskat hurtigst muligt, hvis man var så uheldig at have sådan en. Det kunne nemlig blive en dyr fornøjelse, og det kunne betale sig at lave en kassekredit i banken for at bringe gælden til Skat ned.

Sådan er det ikke mere.

Renten på restskat og kassekreditrenten har nemlig krydset hinanden, så det handler om først at få betalt banken tilbage, viser en undersøgelse fra Finansbureauet.

"Det første halve år kan det uden undtagelse altid betale sig at vente med restskatten, hvis man har en kassekredit i banken," forklarer chefredaktør og økonom Claus Forrai fra finansbureauet.dk til epn.dk.

Krads rente er faldet

"Det har altid været kutyme, at Skat har opkrævet en rimelig krads rente i forbindelse med restskattebetalinger," siger Claus Forrai.

Men nu er det altså billigst at skylde Skat penge. Den udvikling skyldes, at bankerne igennem finanskrisen har hævet renten på udlån. Skats rente er imidlertid bundet op på obligationsrenten, fortæller Claus Forrai.

"Skat beregner sin rente på en meget speciel måde, så de er sådan set fanget af at skulle sætte renten ned, når den generelle rente i samfundet også falder," siger han.

Under bankniveau

Det er dog kun det første halve år, efter at restskatten skulle være faldet, at det er billigere hos Skat. Det først halve år, fra 1. januar til 1. juli, er restskatte-renten nemlig på blot 3,4 pct.

Renten beregnes ud fra obligationsrenten de sidste 20 børsdage op til 15. december, og oveni det lægges 2 procentpoint. Man får dog ikke rentefradrag på gælden til Skat, hvorfor det effektivt svarer til en rente på 5 pct.

Til sammenligning ligger renten på bankernes kassekredit ifølge Finansbureauet mellem 8 og 22 pct.

Sparer 1.700 kr.

Finansbureauet har stillet et regnestykke op for at eksemplificere besparelsen:

"En skatteyder har en restskat på 50.000 kr., og en tilsvarende (eller større) kassekredit med en rente på 15 pct. Ved at vente med at betale restskatten til den 1.juli 2012, bliver skatteyderen pålagt en strafrente af Skat på 847 kr. Men samtidig har skatteyderen i samme periode opnået en rentebesparelse på kassekreditten efter skat på 2543 kr. Ved at benytte Skat som kassekredit, har skatteyderen altså reelt sparet 1696 kr."

Skat er den billigste bank

Overskrides fristen med betaling senest den 1. juli, er billedet imidlertid anderledes.

Så stiger renten på restskatten nemlig med yderligere 2 procentpoint, og er beløbet på over 18.300 kr. skal det betales af tre rater gennem efteråret, og renten ender på, hvad der svarer til 10 pct.

Men kan man betale inden for det halve år, så er Skat den billigste bank, forklarer Claus Forrai.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs