Flere påbud til landets tredjemindste pengeinstitut for stor udlånsrisiko

Landets tredjemindste pengeinstitut indkasserer adskillige påbud fra Finanstilsynet, der især er bekymret over stor risikoappetit i kombination med høj udlånsvækst. Men også bestyrelsesarbejdet halter. (Rettet)
Direktør Janus Vestergaard foran Stadil Sparekasses eneste afdeling, der ligger i den vestjyske by Stadil. | Foto: Astrid Dalum / FinansWatch
Direktør Janus Vestergaard foran Stadil Sparekasses eneste afdeling, der ligger i den vestjyske by Stadil. | Foto: Astrid Dalum / FinansWatch

(Artiklen er rettet, da Stadil Sparekasse ikke er landets mindste bank, men tredjemindste. FinansWatch beklager fejlen)

Finanstilsynet var i september på en ordinær inspektion i Stadil Sparekasse, og det resulterer nu i en lang række påbud, som blandt andet handler om, at pengeinstituttet ikke har godt nok styr på sin risiko på udlån.

Tilsynet kunne konstatere, at der siden sidste inspektion i 2015 var kommet en del nye kunder, og at sparekassen har fået en ”betydelig risikoappetit”, der har resulteret i en årlig udlånsvækst på 16,3 pct. per 30. juni 2007.

”…sparekassen udviser en væsentlig risikovillighed i forhold til at etablere kundeforhold med svage debitorer og kunder uden for det primære markedsområde,” skriver Finanstilsynet.

Og da indtjeningen samtidig er lav og overdækningen til kapitalbufferkravet er 2,8 procentpoint lavere end sammenlignelige pengeinstitutter, så forretningsmodellen er udfordret hos landets mindste pengeinstitut, konstaterer Finanstilsynet.

Frustration over myndighedskrav

Påbuddene kommer, efter at FinansWatch i oktober var på besøg i Stadil Sparekasse, hvor direktør Janus Vestergaard udtrykte frustration over mængden af indrapporteringer, som skal indgives til myndighederne, og som han mener kvæler pengeinstituttet.

Tilsynet konstaterer, at sparekassens forretningsmodel er udfordret. Indtjeningen er lav, og overdækningen til kapitalbufferkravet er med 2,8 procentpoint lavere end i sammenlignelige institutter. Den lave kapitaloverdækning stiller store krav til sparekassens evne til at konsolidere sig ved indtjening, da sparekassen er en indskydersparekasse og derfor kan have vanskeligt ved at rejse ny kapital.

Ved inspektionen gennemgik tilsynet 41 af sparekassens største udlån samt udvalgte og nye udlån og udlån til bestyrelse og direktion. I alt blev 58 udlån, svarende til 71 pct. af det samlede udlån gennemgået.

Her konstaterede tilsynet flere styringsmæssige mangler. Blandt andet har sparekassen brudt med grænsen for store udlån, og ligeledes er der ydet et lån til et selskab, hvor sparekassens direktør er medlem af ledelsen.

"Sparekassens kreditstyring er mangelfuld, hvorved sparekassen påtager sig risici, som den ikke har fuldt overblik over. Det medfører risiko for tab, hvilket forstærkes af den høje udlånsvækst," skriver tilsynet. 

Stadil Sparekasse fik derfor påbud om at ”præcisere og afgrænse sine kreditrisici i kreditpolitikken”. I flere tilfælde konstaterede tilsynet, at der ikke var foretaget analyser og risikovurderinger ved bevilling af lån, og bevillingsgrundlaget var dermed utilstrækkeligt.

Lav bonitet på flere udlån

I 17 af de gennemgåede udlån havde lånet ifølge tilsynet en lavere bonitet, end sparekassen selv havde vurderet. Det udløste et påbud om at sikre korrekt risikoklassifikation og identifikation af objektiv indikation for værdiforringelse (OIV) samt at udfærdige en årlig test af risikoklassifikationerne. Derudover får sparekassen et påbud om afgrænse sin markedsrisikopolitik, så den afspejler de reelt ønskede markedsrisici.

Sparekassen får desuden en påtale for utilstrækkelig og mangelfuld opgørelse og indberetning af minimumskravet til likviditet, det såkaldte LCR-krav.

Dertil kommer en række påbud omkring bestyrelsens utilstrækkelige arbejde, hvilket blandt andet handler om manglende udsendelse af materiale og manglende protokollering i forhandlingsprotokollen.

Slutteligt kommer et påbud om at sikre korrekt opgørelse af de risikovægtede eksponeringer, da tilsynet gennemgang viste, at kapitalprocenten var opgjort ca. 1 procentpoint for højt.

Finanstilsynet opgjorde solvensbehovet til 18,5 pct., og med en kapitalbevaringsbuffer på 1,25 pct. betyder det en overdækning på 2,8 procentpoint.

 

Tilsyn klar på at lette livet for småbanker  

Tilsyn afviser heftig kritik fra småbanker 

"Jeg vil bare gerne have afklaring på, om jeg kan drive bank om fem år" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også