FinansWatch

FIH sender udlånstab til Island

FIH Erhvervsbank sender sine tab på udlån videre til den islandske stat.

De danske ejere af FIH Erhvervsbank sender en stor del af regningen for bankens hårde nedskæringskurs videre til den islandske stat, der sidste år solgte banken efter at have fået den med i konkursboet efter Kaupthing Bank.

Det skriver dagbladet Børsen.

Køberne skal i alt betale fem mia. kr. for banken, men beløbet bliver efterreguleret med tab på udlån taget inden 2015 - og derfor kan FIH skære og sende tabet videre. Og den faktor indgår bestemt i det hastværk, FIH ligger for dagen, lyder det fra banken.

Førsteret

“Vi skal agere på markedsvilkår. Vi skal på kort og langt sigt varetage de nuværende og kommende pensionisters tarv. Det er baggrunden for, at vi agerer som vi gør. ATP er ikke en gavebod. Og islændingene har en “first right of refusal”. Det betyder, at det står dem frit for at overtage lånene, hvis de mener, at vi tager for hårdt fat. Så der er ikke nogen åben flanke der,” siger FIH-direktør Lars Rohde til Børsen.

Og ATP får opbakning til deres handlemåde fra ekspertside.

“Det er der vist ikke så meget at sige til. Så længe ATP har retten på sin side, er der ikke noget at komme efter,” siger professor Søren Hvidkjær fra CBS til avisen.

Det er ikke lykkedes for Børsen at få en kommentar fra den islandske regering eller fra den statslige ledelse i konkursboet efter de tidligere ejere i Kaupthing Bank, da ingen af parterne ønsker at udtale sige i sagen.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs