FinansWatch

Avis: Pressede europæiske banker tager større chancer

Det er hårde tider for de europæiske banker, og det får dem til at udføre risikofyldte transaktioner. Eksperter forudser, at det kan medføre endnu større fare i et allerede meget ustabilt finansielt marked. Det skriver The Wall Street Journal torsdag.

I jagten på fortsat at kunne sikre sig likvider fra Den Europæiske Centralbank tyer bankerne til komplekse og potentielt risikable aftaler, som blandt andet inkluderer swaps eller aktivbytte mellem finansielle institutioner.

Problemet for flere af regionens banker er, at de er ved at løbe tør for den slags aktiver, som ECB accepterer som sikkerhed ved lån. Derved forsøger bankerne altså at polstre sig, så de fortsat kan sikre sig lån fra ECB. Det signalerer samtidig indirekte, at bankerne ikke har de store forventninger til den fremtidige økonomiske situation i Europa, hvorfor de regner med også et godt stykke ud i fremtiden at have brug for ECB's støtte. I slutningen af oktober havde bankerne i eurozonen optaget lån til en samlet værdi af næsten 811 milliarder euro, hvilket tydeligt viser den store afhængighed af ECB.

Swaps vinder frem

Både franske, italienske og andre europæiske banker inklusiv konkursramte Dexia har benyttet sådanne transaktioner, og ser man på deres situation nu, kunne det godt tyde på, at eksperterne har grund til deres sortsynede forudsigelser. Men brugen af swaps bliver mere og mere udbredt, lyder det fra bankerne selv.

"De bliver mere almindelige, fordi du i disse omgivelser vil sikre dig yderligere forsikringspolicer," lyder der fra en topleder i en af Europas storbanker til The Wall Street Journal.

Problemerne for de europæiske banker stopper dog ikke her. Nogle kunder afviser nemlig at benytte dem grundet finanskrisen heriblandt det amerikanske jernbaneselskab, Norfolk Southern.

Mere fra FinansWatch

Topdanmark holder udbyttefest

Ved den kommende generalforsamling vil Topdanmark foreslå at uddele, hvad der svarer til 145 pct. af årets overskud. Det er mere, end analytikerne havde regnet med.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs