EU-plan kan medføre kreditklemme

EU's redningsplan kan få den negative effektivt, at kreditklemmen skærpes, mener flere eksperter og Finansrådet. 

EUs redningsplan kan gøre det sværere for danske virksomheder at optage lån i bankerne, fordi en del af redningsplanen betyder, at de større europæiske banker skal have en kernekapital på 9 pct.

Det skriver Børsen.

“Det er helt klart en fare, at der opstår en kreditklemme. Når de europæiske banker skal have kernekapitalen op på ni pct., kan de enten rejse kapital eller skære ned på balancen. Og den sidste løsning kan føre en kreditklemme med sig, hvor bankerne kun vil låne penge ud til de allerbedste projekter,” siger professor Jesper Rangvid fra CBS til avisen.

Han understreger samtidig, at der i aftalen står, at de nationale tilsynsmyndigheder skal holde øje med, at der ikke kommer en kreditklemme, men at der ikke står, hvad man skal gøre, hvis det sker.

Nervøs

Også adm. direktør i AP Pension Søren Dal Thomsen er nervøs for en kreditklemme.

“At bankernes egenkapital – altså tier 1 kapital – nu skal op på 9 pct. kommer til at forværre kreditklemmen og alting kommer til at gå i stå, for man kan simpelthen ikke låne penge,” siger Søren Dal Thomsen.

I bankernes brancheforening, Finansrådet, glæder cheføkonom Niels Storm Stenbæk sig over aftalen, men han ser også en risiko for, at der kommer en europæisk kreditklemme.

“Det her er et skridt i den rigtige retning, men der skal skaffes rigtig meget kapital til de europæiske banker. Og for den enkelte bank kan det blive et problem. Derfor er der en risiko for, at der kommer en europæisk kreditklemme, men det virker som om, at politikerne gør, hvad de kan for at sikre, at der ikke kommer en kreditklemme,” siger han til Børsen.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også