Redningsplan truer bankkunder

Danmark slipper i første omgang billigt i EU's redningsplan. Men kravet om bankpolstring kan sende renterne i vejret og skade væksten, advarer Finansrådet.
Af KÅRE PEDERSEN

Danske bankkunder risikerer at skulle betale en del af prisen for Europas store økonomiske redningsplan.

 

For selv om de største banker herhjemme som et led i planen kun tilsammen skal polstre sig med omkring 350 millioner kroner i de kommende ni måneder, skal Europas banker til gengæld ud tilsammen og hente ekstra polstring ind svarende til astronomiske 790 milliarder.

 

Derfor kan der blive en pris at betale for danske bankkunder.

 

For når storbankerne først starter kampen, og der kommer mere efterspørgsel efter ekstra kapital, bliver den naturligvis også dyrere, pointerer Niels Storm Stenbæk, som er cheføkonom i de danske bankers interesseorganisation, Finansrådet.

 

"Bankernes pris for ny kapital kan stige i form af rentestigninger. Det kan altså blive dyrere for bankerne at skaffe kapital, og derfra kan der ske en ' overvæltning' til højere renter for danske bankunder," tilføjer han.

 

Det får politisk chef i Forbrugerrådet Vagn Jelsøe til at opfordre danske bankkunder til fremover at være opmærksomme på rentestigninger sneget ind ad bagdøren i danske banker. Og bankernes kunder skal holde sig for øje, at konkurrerende banker nemt kan have lavere renter.

 

"Vi må opfordre forbrugerne til at holde nøje øje med renten på deres banklån. Hvis den stiger, bør man tjekke, om andre banker har et bedre tilbud. Ligesom man leder efter de gode tilbud på vaskepulver eller kyllinger. Forbrugerne skal gå efter de billigste banker," siger Vagn Jelsøe.

 

Med udsigt til usikkerhed om kundernes renter peger Vagn Jelsøe også på, at særligt folk med rentetilpasningslån eller planer om det samme skal øge deres privatøkonomiske alarmberedskab.

 

"Alle, der har flekslån, bør forberede sig på, at renten kan stige, og sikre sig, at de har en buffer i økonomien, så de kan håndtere de større betalinger på lånet. Det er ikke lige nu, man skal belåne sit hus til op over skorstenen med nye flekslån," siger han.

 


Kreditklemme truer

 

Efter at den europæiske redningsplan er faldet på plads, står Jyske Bank til at tabe 250 millioner på udlån til Grækenland.

 

Samtidig kan Nykredits aktionærer se frem til mindre udbytte næste gang. Hvilket skyldes, at Nykredit Bank ifølge Den Europæiske Bankmyndighed bliver nødt til at holde flere penge tilbage for at leve op til kravet om, at bankerne fremover skal ligge inde med 9 procent af deres såkaldte kernekapital. Et krav, der også er en del af redningsplanen for Europa.

 

Men langt mere bekymrende for dansk økonomi er det, påpeger Niels Storm Stenbæk fra Finansrådet, hvis de andre store europæiske banker vælger at nå målet om 9 procents kernekapital ved at sænke deres udlån frem for at hente den gennem nye aktieudstedelser. Noget, blandt andet Deutsche Banks direktør, Josef Ackermann, har truet med i forhandlinger op til onsdagens EU-topmøde i Bruxelles.

 

"Danske banker bliver ikke nævneværdigt berørt. Men dansk økonomi kan stadig blive ramt af stigende renter, og ikke mindst, hvis de europæiske banker skærer ned på deres udlån. For det går ud over væksten, når særligt virksomhederne får vanskeligere ved at låne til nye projekter," siger Niels Storm Stenbæk.

 

Udsigten til en mulig kreditklemme er et skår i glæden for en af dansk erhvervslivs største interesseorganisationer, Dansk Erhverv, dagen efter den europæiske redningsplan kom på plads.

 

Her kalder direktør Christian Ingemann overordnet planen for kernen af det, EU i hans øjne er sat i verden for, nemlig at skabe "stabilitet for Europas borgere og bedre vilkår for erhvervslivet. Men fører redningsplanen til, at bankerne holder igen med deres udlån, er det dårligt nyt, mener direktøren. Fordi rigtig mange virksomheder i forvejen får et nej, når de beder om lån til sunde initiativer i deres lokale bank.

 

"Hvis bankerne bliver endnu mindre risikovillige, er det stærkt uhensigtsmæssigt for virksomhederne og den almindelige dansker, for det skader væksten," Christian Ingemann.

 

kaare.pedersen@pol.dk

 

Allerede abonnent?Log ind her

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr. Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

Med din prøveperiode får du:

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
  • Skal indeholde mindst 8 tegn samt tre af disse: Store bogstaver, små bogstaver, tal, symboler
    Skal indeholde mindst 2 tegn
    Skal indeholde mindst 2 tegn

    Få fuld adgang til dig og dine kollegaer

    Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

    Del artikel

    Tilmeld dig vores nyhedsbrev

    Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

    Nyhedsbrevsvilkår

    Forsiden lige nu

    Læs også