FinansWatch

Bankerne fik et tilbud, som de ikke kunne afslå

Statsgældskrisen har tappet Europas politiske ledere for så mange kræfter, at bankindustrien natten til torsdag måtte forhandle med pistolen for panden.

En række europæiske banker får travlt, når de i de kommende otte måneder skal rejse mere end trekvart billion kroner i ny kapital.

Ikke blot skal de 70 berørte banker konkurrere om de samme penge, men de skal også hurtigt overbevise aktionærer og investorer om, at de hverken vil hente penge gennem aktieemissioner eller bede statskasserne om hjælp.

Umiddelbart var markedsreaktionerne positive med meget kraftige kursstigninger på bankaktier i almindelighed og de europæiske storbanker i særdeleshed, og på vegne af bankindustrien udtrykte Deutsche Banks ordførende direktør, Josef Ackermann, at aftalen med EU's stats- og regeringschefer »er et tilfredsstillende kompromis«.

Med aftalen accepterer bankerne at nedskrive den nominelle værdi på deres beholdninger af græske statsobligationer med 50 pct., hvilket ifølge EU's præsident, Herman Van Rompuy, skal sikre, at Grækenlands offentlige bruttogæld i 2020 vil være nedbragt til 120 pct. af bruttonationalproduktet (BNP) eller samme niveau, som Italiens offentlige bruttogæld har befundet sig på i næsten to årtier.

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs