FinansWatch

Ugebrev: Ny bølge af udlånstab på vej

Danske banker står foran forstærkede tabshensættelser på deres udlån på grund af den svage danske økonomi og faldende aktivitet, blandt andet i form af lavere udlån.

Det vurderer Nordea i en analyse op til de kommende bankregnskaber for 3. kvartal, skriver Økonomisk Ugebrev.

"Onsdag i denne uge kommer Nordea med regnskab for det seneste kvartal, og mandagen efter kommer Jyske Bank. Forud for de kommende kvartalsregnskaber nedjusterer analytikerne i Nordea bankernes forventede overskud for 2011, 2012 og 2013 med henholdsvis 20 pct., 14 pct. og 13 pct. Som forklaring gives især forventninger om øgede udlånstab som følge af vanskelige danske konjunkturer," skriver ugebrevet.

Nordea venter således ca. ti pct. højere udlånstab i den danske banksektor næste år i forhold til i år.

"Alene i 4. kvartal forventer analytikerne en stigning i bankernes udlånstab på 15 pct. i forhold til de tidligere kvartaler. I forhold til udlånstabene i 2. kvartal ventes de største stigninger i Danske Banks danske forretning (fra 0,7 pct. af udlånet til 1,00 pct. i 4. kvartal), Spar Nord, Ringkjøbing Landbobank og Vestjysk Bank. Stort set uændrede udlånstab ventes i Sydbank og Jyske Bank. Regnskaberne for 3. kvartal forventes dog ikke at afspejle den negative udvikling i udlånshensættelserne, og ifølge Nordea vil tabshensættelserne i de fleste banker falde fra 2. til 3. kvartal, dog undtagen i Danske Bank," skriver ugebrevet.

Mat makroøkonomi

Ifølge analysen forventes fortsat faldende udlån i bankerne de kommende år på grund af det matte makroøkonomiske miljø.

Analysen viser også, at der er udsigt til stigende udlånstab på især landbrug, hvor bankerne med mest landsbrugsudlån derfor er mest udsatte. Men der er håb, da analysen også viser, at der på et års sigt er udsigt til bedring i dansk landbrugs økonomi.

"Øgede funding omkostninger i bankerne er en stor risiko. Selvom den overordnede risiko på europæiske bankobligationer, målt som iTraxx Financials, på det seneste er faldet en smule, er interbank renterne i Europa fortsat stigende, viser det såkaldte Libor-OIS spænd. Det konstateres, at der stort set ikke har været udstedelser af ikke-sikret seniorlån," skriver ugebrevet.
(Ritzau Finans)

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Gjensidige løfter det danske resultat med en fjerdedel

Øget rejseaktivitet og erhvervskunder løfter Gjensidiges danske vækst, samtidig med at resultatet springer i vejret. "Nu står vi langt, langt stærkere, end vi nogensinde har gjort, og det skal vi kapitalisere på," lyder det fra koncerndirektør Mats C. Gottschalk.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs