FinansWatch

Optakt: Lang vej til Clausens profitmål

Der går mindst tre årsregnskaber mere, før Nordea kan realisere topchef Christian Clausens mål om at forrente egenkapitalen med 15 pct. Opdateret.

Foto: SANNE VILS AXELSEN

En rundspørge foretaget af SME Direkt for Ritzau Finans forud for tredje kvartalsregnskabet for storbanken viser, at analytikerne regner med en egenkapitalforrentning på 11 pct. i år, stigende til 12 pct. i 2012 og 2013.

En forrentning på det niveau vil i sig selv placere Nordea rigtig pænt blandt deeuropæiske banker, og flere kilder er da også skeptiske over for, om det virkelig vil lykkes Clausen at bringe Nordeas egenkapitalforrentning helt op på 15 pct.

"Jeg tror, Christian Clausen lægger overliggeren lidt højt. De 15 pct., som de tror, de kan nå, kan godt have fået lidt af et tilbageslag de sidste par måneder med fremtidsudsigter, der er knap så gode, som da målet blev lagt frem," siger analytiker Christian Hede fra Jyske Bank.

Christian Clausen har da også klart givet udtryk for, at de 15 pct. er et ambitiøst mål, både givet de vanskelige makroøkonomiske vilkår og de kommende øgede krav til bankernes egenkapital.

Pandora koster

"Det er stadig en meget, meget stor opgave. Det er jo ikke bare en lille skrue, men de helt store møtrikker, der bliver drejet på," sagde Christian Clausen til Ritzau Finans efter bankens halvårsregnskab.

Dengang regnede analytikerne med, at Nordea kunne få et nettoresultat på 3,1 mia. euro. Siden da har en række store engangsposter trukket nedad i forventningerne, og før regnskabet for tredje kvartal regner analytikerne med et helårsoverskud på 2,8 mia. euro, viser SME Direkts prognose.

Det er blandt andet et kurstab på omkring 35 mio. euro på Pandora-aktier, der bogføres i tredje kvartal samt estimeret 136 mio. euro til restruktureringer, der indgår. Endelig vurderes Max Banks krak at koste Nordea 10-14 mio. euro, mens der til gengæld vil blive indtægtsført 27 mio. euro fra øget dividende i Amagerbanken.

Nordea annoncerede i august, at der bliver nedlagt 2000 stillinger i koncernen. Det er blandt andet besparelser herfra, der skal bringe egenkapitalforrentningen op på koncernchefens ambitiøse mål.

I tredje kvartal ventes Nordeas nettorenteindtægter at stige til 1355 mio. euro fra 1310 mio. euro samme periode sidste år. Driftsresultatet ventes at blive 759 mio. euro mod 960 mio. euro i tredje kvartal 2010, mens nettooverskuddet ventes at blive 570 mio. euro mod 711 mio. euro.

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs