FinansWatch

Forbrugerrådet advarer mod bankaktier

Hvis din bank råder dig til at købe aktier i banken, så lad være, advarer Forbrugerrådet.

Det kan nemlig være meget risikabelt for den enkelte bankkunde at begive sig i kast med et køb af bankaktier, hedder det nu i en advarsel hos Forbrugerrådet til dets medlemmer.

”Aktiekøb i banken kan være en rigtig dårlig idé, hvis rådet er at købe bankens egne aktier. Specielt når bankerne har ondt i pengetanken, for så bliver de sultne efter ny kapital. Og så er det fristende at overbevise kunderne om, at de skal skyde penge i banken,” siger Vagn Jelsøe, afdelingschef i Forbrugerrådet, til rådets netside Tænk.

Du kan tabe alt

Han peger på, at mens de penge man har stående på en bankkonto, er dækket af indskydergarantifonden, hvis banken går konkurs, så er der ingen garanti for de penge, man har sat i aktier.

Her taber man simpelthen alle pengene, hvis banken går konkurs.

”Derfor er bankaktien er en risikabel investering netop, når banken er allermest interesseret i at sælge egne aktier,” forklarer han til Tænk.

Derfor mener Forbrugerrådet også , at det bør indgå i en ny lovgivning om finansiel rådgivning, at bankrådgivere ikke må anbefale køb af bankens egne aktier.

Henstilling er ikke nok

Bankernes egen organisation, Finansrådet, har efter flere bankkrak henstillet til bankerne, at de ved rådgivning om salg af egne aktier udviser særlig agtpågivenhed med hensyn til at vurdere, om eventuelle interessekonflikter kan skade kundernes interesser.

Men henstillinger er ikke nok, mener Vagn Jelsøe.

”Max Banks konkurs i sidste weekend viser, at Finansrådets henstilling til organisationens medlemmer ikke løser problemerne. Her kunne en pensionist fortælle, hvordan han for en måned siden købte aktier i Max Bank efter bankrådgiverens anbefaling. Og nu har han mistet alle pengene,” siger Vagn Jelsøe til forbrugersitet Tænk.

Mere fra FinansWatch

Lars Rohdes svanesang: Banker skal være forsigtige med udbytte

De danske banker bør passe på med at udbetale udbytte og lave aktietilbagekøb, opfordrer Nationalbank-direktør Lars Rohde på sit sidste årsmøde i interesseorganisationen Finans Danmark. Med udsigt til højere tab skal bankerne sikre et robust kapitalgrundlag.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs