FinansWatch

Svin presser banker

Krisen blandt landets svinebønder kan vælte banker, lyder det fra flere sider.

De hårde tider for landets svinebønder risikere nu at rykke direkte over i bankerne, skriver dagbladet Børsen. 

"Man kan ikke udelukke, at i mindre institutter kan en stor eksponering mod landbrug i samspil med andre dele af låneporteføljen blive afgørende i forhold til at overleve. I for eksempel Fjordbank Mors var nedskrivninger på landbrug en del at grunden til bankens krak," siger Finanstilsynets direktør Ulrik Nødgaard til avisen.

Også fra ekspertside er der frygt for en bølge af tab på svinebønderne.

"Jeg undrer mig over, at der ikke er foretaget større nedskrivninger, herunder at vi ikke har set særlig mange ejerskifter i landbruget. Er der tale om, at nogle banker, for at beskytte deres egen solvens, holder svage landmænd kunstigt i live," lyder det fra Johannes Raaballe, der er professor ved Aarhus Universitets Institut for Økonomi.

Og tabet må tages hvis det er der, lyder det fra den pressede branche selv.

"Som i andre brancher må finanssektoren tage tabet, hvis der er lånt penge ud til nogle, som ikke kan betale dem tilbage. Vi beder selvfølgelig ikke om, at svineproducenter, som ikke kan forrente og afdrage et projekt, skal have finansiering," siger formanden for Dansk Svineproduktion, gårdejer Lindhardt Nielsen til Børsen.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Sampension mærker effekt af nye SUL-regler

Det er blevet nemmere for Sampension at konkurrere i markedet for firmapensioner, efter Finanstilsynet har indført nye regler om, at syge- og ulykkesforsikringer skal hvile i sig selv økonomisk.

SEB satser på børsmarkedet i kampen om storkunder

Den danske del af storbanken SEB vender nu øjet mod markedet for kapitalrejsning. Det såkaldte ECM-marked ligger naturligt til bankens strategi om at kunne hjælpe storkunder med alle finansielle behov, vurderer den danske landechef.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs