FinansWatch

Én mand skylder 7 mia. kr. til 30 banker

Ejendomsmatadoren Peter Halvorsen har gæld for over syv mia. kr. til 30 forskellige banker.

Peter Halvorsen er måske mest kendt som ejer af selskabet Essex, et ejendomsselskab med base i Aarhus, som han stiftede og som voksede kraftigt op igennem 00'erne.

Men væksten skete måske alene takket være gavmilde banker, som det lykkedes Peter Halvorsen at overtale til at yde sig kæmpelån.

Den nu krakkede Max Bank lånte for eksempel Halvorsen 75 mio.kr. til et ejendomsprojekt. Også de krakkede banker som Løkken Sparekasse, Amagerbanken og Roskilde Bank har lånt store summer ud til Essex, men også storbanken Danske Bank og Realkredit Danmark har kæmpebeløb ude at svømme.

Det skriver dr.dk/nyheder med baggrund i et indslag, som bliver vist i TV-Avisen onsdag aften.

På rov i småbankerne

Ifølge DRs oplysninger har Essex lånt i alt syv milliarder kr. hos 30 banker, og det har især foregået hos de mindre danske banker.

Jan Kondrup, der er direktør i Lokale Pengeinstitutter, siger til dr.dk/nyheder, at flere småbankers aktulle krise netop kan skyldes gavmildhed over for ejendomsspekulanter. Han mener samtidig, at især tavshedspligten mellem bankerne gav matadorerne frit spil.

Derfor glæder Jan Kondrup sig nu over, at finanstilsynet fra nytår vil indføre et skyldner-register, så banker fremover bliver mere kritiske overfor nye kunder.

Sletter sine spor

Det har ikke været muligt for hverken DR eller epn.dk at få en kommentar fra Peter Halvorsen.

Hos Essex Invest med hovedsæde i "Studestalden" på Skovvejen i Aarhus kan man blot få den oplysning, at Peter Halvorsen ikke længere er at træffe i firmaet, og at han i øvrigt har forladt posterne både som direktør og medlem af bestyrelsen for investeringsselskabet.

Samtidig forlyder det, at den omstridte erhvervsmand har fået hemmeligt telefonnummer og skiftet adresse i flere omgange, og at han i længere tid har taget ophold "et sted i udlandet."

Selskabet er under en såkaldt "stille betalingsstandsning", hvilket med andre ord betyder, at en kreds af de største kreditorer forsøger at finde en udvej for at fortsætte aktiviteterne, herunder en rekonstruktion af selskabet, for at begrænse tabene.

Det fortsættende selskab under navnet Essex A/S beskæftiger sig nu udelukkende med administration samt udlejning af boliger og erhvervsejendomme landet over, og ifølge oplysninger fra selskabet selv er der for tiden ansat 65 medarbejdere til at forestå disse opgaver, hvoraf hovedparten af arbejdet udføres fra adressen i Aarhus.

Danske Bank også i klemme

Ifølge en opgørelse, som Økonomisk Ugebrev foretog i slutningen af september, så er den største kreditor i Essex-koncernen imidlertid Danske Bank-koncernen, som via driftskreditterne på 187 mio. kr. og udlån fra Realkredit Danmark på 2,15 mia. kr. har mere end 2,3 mia. kr. til gode i det kriseramte ejendomsselskab.

Også den tyske HSH Nordbank er i klemme, og følger efter med et samlet udlån til Essex på næsten 1,9 mia. kr., viser dokumenter, som Økonomisk Ugebrev havde adgang til.

Men også en række små og mindre danske pengeinstitutter har lånt store beløb til Essex-koncernen. Morsø Sparekasse har således næsten 198 mio. kr. til gode. Dette skal holdes op mod sparekassens egenkapital på 1 mia. kr.

Førte sig frem i sportskredse

De mange lånte milliarder blev også en adgangsbillet i mediernes spotlys, hvor den opmærksomhedssøgende Peter Halvorsen især førte sig frem i sportens verden.

Det skete både i Danmark, hvor Halvorsen lod Essex-koncernen betale velvoksne beløb til den daværende superliga-klub Randers FC og stå for opførelsen af et nyt stadion i den kronjyske hovedstad, men også i udlandet lod den aarhusianske ejendomsmatador millionerne rulle lystigt.

Det kom blandt andet de danske motorsportskoryfæer Casper Elgaard og John Nielsen til gode blandt andet under deres mange optrædender i det historiske motorløb Le Mans i Frankrig, hvor Peter Halvorsen også selv førte sig frem i inderkredsen.

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs