Avis: Nye nedskrivninger kan give flere krak

Flere banker kan være på vej mod konkurs, hvis de bliver mødt med Finanstilsynets krav om større nedskrivninger. Det skriver dagbladet Børsen i dag.

En del af landets mest usikre banker har så lidt kapital, at hvis Finanstilsynet kræver større nedskrivninger, kan det bliver bankernes endeligt. Og Finanstilsynet har vist sig at være uenige med flere banker om, netop hvor meget der skal nedskrives på ejendomssektoren. Det skriver Børsen på sin forside i dag.

“Det er nogle helt abnorme tal, der er i forskel på Max Banks egne nedskrivninger og det, som myndighederne kommer frem til. Men bankerne må indstille sig på, at Finanstilsynet vil tvinge nogle hårde nedskrivninger igennem. Især nu, hvor tilsynet ved, at Bankpakke IV virker. Nu bliver der ikke længere taget “sociale” hensyn. Nu kan myndighederne lukke skidtet, hvis det skal lukkes,” siger Jan Bartholdy, professor ved institut for erhvervsøkonomi på Aarhus Universitet til Børsen.

Kan betyde døden

Og noget kunne tyde på, at Finanstilsynet går skrappere til værks, når der skal vurderes ejendomme. I hvert fald er der en stribe eksempler på, at Finanstilsynet har krævet større nedskrivninger efter inspektion i kriseramte banker.

“Der har været flere eksempler på, at Finanstilsynet har været ude at kræve større nedskrivninger, end bankernes ledelser har foretaget og det, som revisorerne har skrevet under på. Og det er der en række banker, der ikke kan holde til,” siger Jan Bo Hansen, Partner og professional practice director i revisionsfirmaet Deloitte til Børsen.

Flere banker er så presset på solvensen, at større nedskrivningskrav vil betyde døden. Det vurderer professor ved CBS Jesper Rangvid over for Børsen.

Havner i diskussion

“Hvis der kommer store nedskrivninger, så er der en række banker, der ikke har plads til det. Og det vil betyde, at de ikke kan fortsætte som selvstændige pengeinstitutter. Jeg har en klar forventning om, at konsolideringen i finanssektoren vil komme til at foregå ved hjælp af Bankpakke IV,” siger Jesper Rangvid.

Finanstilsynets direktør Ulrik Nødgaard afviser, at tilsynet skulle have ændret praksis og nu gør særligt hårdt til værks.

“Men det er rigtigt, at vi nok havner i en diskussion med nogle af de svage banker, om de har nedskrevet. Det skyldes efter min opfattelse, at de ikke har råd til at være selvkritiske nok, når deres engagementer forværres, og de skal værdisætte de ejendomme, som ligger til sikkerhed for deres udlån,” siger Ulrik Nødgaard til Børsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også