FinansWatch

Wall Street-bagmænd kræver Robin Hood-skat

Idémanden bag de massive demonstrationer, der for tiden fylder Wall Street i USA, er stor fortaler for en aktieskat som den, EU-kommissionen arbejder for.

Demonstrationerne mod den amerikanske finanssektor i Wall Street startede i en kælder i et gammelt hus i Vancouver. Her holder modkultur-magasinet Adbusters til.

I juli fik bladet, der er kendt for kampagner som "køb intet dag", trykt plakater, hvor det opfordrede aktivister til at besætte Wall Street den 17. september.

Titusindvis af mennesker lyttede til opfordringen og muligvis også Adbusters forslag om medbringe et telt.

Håber, demonstrationerne breder sig

Den hovedsageligt fredelige protest er vokset i skala, og efter 1000 mennesker blev anholdt af politiet i New York, spredte demonstrationerne sig til andre store byer i Nordamerika.

Adbusters stifter og redaktør, Kalle Lasn, siger, at han håber, at demonstrationerne breder sig til resten af verden. Og han leverer også en specifik målsætning til demonstranterne, der er vrede på regeringer, banker og den rigeste del af befolkningen.

Lasn vil have, at 50 millioner mennesker spredt ud over hele kloden den 29. oktober går på gaden for at forlange en én procents skat på alle finansielle transaktioner.

Også Washington besat

"En én procents Robin Hood-skat på alle finansielle transaktioner og valutahandler ville få de hurtige penge til at sætte farten ned, og det ville have en stor påvirkning på den globale økonomi," siger Lasn.

"I øjeblikket er demonstrationerne rodede, der er ikke kommet noget ud af det, og de har endnu ikke udviklet sig til et positivt program af social og politisk forandring...Vi forsøger at skabe et stort øjeblik, et globalt øjeblik."

Torsdag blev Frihedspladsen foran rådhuset i Washington besat af flere hundreder demonstranter, der forlanger reformer, som forhindrer finansiel spekulation i at tvinge samfundsøkonomien i knæ.

På Wall Street var mere end 5000 mennesker samlet torsdag, og de fik støtte fra fagforeninger.

/Ritzau Finans/

Mere fra FinansWatch

LB Forsikring: Prisstigning på Tesla var en fejl

Det er sværere at værdisætte Teslaer, og trods ambitioner om billigere forsikringer på grønne elbiler, har LB Forsikring hævet priserne på større elbiler. Men prisstigningen var en fejl, erkender selskabet.

Sampension udpeger ESG-chef

Et større fokus på ansvarlige investeringer får Sampension til at udpege en ESG-chef. Han kommer fra en intern stilling i huset, hvor han indtil nu har været Chief Legal Officer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs