FinansWatch

BlackRock: Redning af EU-banker koster 11.000 mia. kr.

Europas regeringer og partnere i den private sektor kan risikere at skulle hoste op med enorme 2000 mia. dollar, eller godt 11.000 mia. kr. til en redning af Europas banker.

Det vurderer Laurence D. Fink, administrerende direktør og formand for verdens største kapitalforvalter, BlackRock, der tidligere har argumenteret for en europæisk udgave af TARP.

- At stabilisere Europa er meget omkostningsfyldt, sagde Fink ifølge Bloomberg ved en event i Toronto og tilføjede:

- Det kunne blive helt op til et par billioner dollar.

Fik pengene tilbage

Men et europæisk redningsprogram vil ifølge Fink mere være en investeringsmulighed end en egentlig redningsaktion.

- Det er ikke tabte penge. Det er ikke anderledes end det, som den amerikanske regering gjorde med TARP. I de fleste tilfælde fik USA sine penge tilbage, pointerer Fink, der i midten af september anbefalede at lave en plan på 1 billioner dollar på linje med U.S. Troubled Asset Releif Program (TARP).

Herudover vil der ifølge Finks vurdering formentlig være behov for yderligere 1 billioner dollar fra samarbejder mellem de offentlige myndigheder og det private erhvervsliv.

De amerikanske myndigheder lancerede i oktober 2008 TARP som en del af de tiltag, der skulle nedkæmpe finanskrisen, som fulgte i hælene på Lehman Brothers' kollaps måneden før. TARP gav den amerikanske regering mulighed for at købe dårlige aktiver fra de finansielle institutioner og den vej rundt styrke den finansielle sektor. Mange af de banker, der måtte trække på TARP, har siden betalt pengene tilbage til staten.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs